България обяви турския дипломат Угур Емироглу за персона нон грата

България обяви турския дипломат Угур Емироглу за персона нон грата

България обяви турския дипломат Угур Емироглу за персона нон грата

България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Новината съобщи за „Фокус” дипломатически източник, който пожела да не бъде цитиран поименно. Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург. Завършил е Мармара университет в Истанбул през 1990 година.

Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Пред „Фокус” говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева заяви, че министерството няма да коментира информацията за обявяването на дипломата от турското Генерално консулство в Бургас за персона нон грата. Тя поясни ,че тази тема няма да бъде коментирана нито сега, нито в бъдеще. „Това е изцяло в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи”, посочи още тя.

По-късно граждани от мюсюлманско вероизповедание се свързаха с „Фокус”, като уточниха, че аташето по социалните въпроси в Бургас Угур Емироглу, е пребивавал често в Шумен. Там Емироглу често е посещавал „Томбул джамия", а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите.

Всичко това се случва два дни след като парламентът създаде Временна комисия, която ще разследва твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на страната.

На 21 януари 2016 г. най-вероятно по подобни причини беше отзован предсрочно генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ. Първоначално турската страна твърдеше, че мандатът на консула е изтекъл, въпреки че срокът му продължаваше до юли т.г. Впоследствие беше обяснено, че Акташ е назначен в кабинета на главния съветник по външни въпроси на Президентството на Република Турция. Запознати със случая твърдят, че генералният консул твърде често се е занимавал с несвойствена дейност в редица родопски общини, в частност Мадан и Рудозем, както и с местните мюфтийства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ