България се вдига на протести срещу сметките за ток

България се вдига на протести срещу сметките за ток

Граждани от най-малко 18 български града ще излязат в неделя на протест срещу високите сметки за ток, получени за последния отчетен месец. През декември мнозина получиха сметки, със 100 или повече процента по-високи от обичайното.

Клиенти на ЧЕЗ гориха през последните дни публично фактурите си в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански. Недоволните обявиха, че няма да заплатят повишените суми, тъй като не вярват, че те са реално съответстващи на употребената от тях електроенергия.

"Моята сметка за декември беше 165 лв., а нормално плащаме по 60-70 лв. Още повече че покрай празниците 12 дни не сме си били у дома, а все пак се отопляваме и на твърдо гориво", заяви организаторът на протестите в Благоевград Людмила Манова пред „Сега”.

Потребители от Велико Търново също се оплакаха, че са получили за януари сметки, надвишаващи с около 200 лв. тези от същия месец през миналата година.

Ето защо в неделя жители на София, Пловдив, Варна, Монтана, Силистра, Петрич, Гоце Делчев, Сандански и др. ще излязат на улиците, за да изразят масовото недоволство от високите сметки. В София протестът ще се проведе пред сградата на Министерство на икономиката, където ще протестират и недоволни от сметките за парно и топла вода за последните месеци.

ЧЕЗ и „Енерго-про” обясниха високите сметки с необичайно студеното време през декември и поскъпването на електроенергията с около 14% от лятото. От ЧЕЗ признаха, че грешки са възможни, но уточниха, че потребената електроенергия през декември 2012 г. е била с 34% повече от тази през ноември, което според тях е и довело до завишените сметки. "Възможно е да има грешки, при положение че абонатите ни са 2 милиона. Има хора, които изразяват недоволство, а те увличат други. Но взехме мерки за проверяване на случаите - удължихме работното време, отворихме 24-часов телефон", обясни ръководителят на дирекция „Обслужване на клиенти” на компанията Димчо Станев.

"Клиент, чиято консумация на електроенергия обичайно се отчита на 25-о число на месеца, вместо на 25 декември е бил отчетен на 17 декември заради струпването на почивни дни. Това означава, че неговата сметка за декември обхваща 22 дни. За да се възстанови нормалният цикъл на отчет, с който клиентът е свикнал и той отново да бъде отчетен на 25-о число, консумацията му, на база на която се изчислява сметката му за януари, е отчетена на 25 януари. Така на практика сметката за януари не е за календарен месец, а за 40 дни", уточниха от "Енерго-про".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ