Времето: дъжд и жълт код в 18 области

Времето: дъжд и жълт код в 18 области

Жълт код е обявен за четвъртък в 18 области на Централна, Южна, Северна и Източна България заради значителни валежи и гръмотевични бури.

Предупреждението е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище. В тези райони се очаква да има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежите ще е около 25 л/кв.м.

За останалите 10 области от Западна България обявеният код е зелен.

Днес ще бъде по-хладно. През страната ще преминава студен атмосферен фронт. Суринта ще започне с температури от 12 до 18 градуса. Максималните през деня ще са между 23 и 28 градуса.

В планините ще има значителна облачност, валежи и гръмотевици. По-интензивни ще са през втората половина от деня, а по-значителни - в Родопите. Ще бъде ветровито с умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 19, на 2000 м - около 13 градуса.
Слънцето ще изгрее в 6,14 ч. и ще залезе в 20,33. Продължителност на деня – 14,19 ч.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

И утре ще бъде по-хладно. Ще се понижат и сутрешните температури, а максималните в повечето райони ще са между 22 и 27 градуса. Сутринта все още в отделни райони на Източна България и в планините ще превалява, но постепенно дъждът ще спре навсякъде. Облачността ще е променливаи ще намалее до слънчево.

В края на тази и началото на следващата седмица повече слънце ще има преди обяд. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

В събота на места, главно в Западна България, ще има краткотрайни превалявания.

В неделя превалявания са възможни само в крайните югозападни райони.

Температурите бавно ще се понижават - минималните в понеделник ще са между 6 и 11, максималните - между 16 и 21 градуса.

От вторник ще започне бавно затопляне, но условията за краткотрайни превалявания остават.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ