Все повече българи искат да напуснат страната

Все повече българи искат да напуснат страната

Все повече българи искат да напуснат страната в търсене на по-добри условия за живот, сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ. Допитването е посветено специално на миграционните нагласи на българите и е проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г. сред 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места, по метода на полустандартизираното face-to-face интервю.

Резултатите показват, че 14% от българите имат намерение да напуснат България завинаги. Делът им се увеличава с 3% спрямо предишното подобно проучване, проведено през ноември 2009 г.

По-често така мислят хората на възраст между 30 и 39 години (25% от тях) и най-младите до 29 години (22% от тях). По-високи дялове на готови да емигрират има сред висшистите и сред безработните.

С 3% до 28 на сто се увеличава и делът на хората, които искат да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги. Подобни желания заявяват 63% от интервюираните на възраст до 29 години и 40% от интервюираните на възраст между 30 и 39 години, 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

Анализът на данните показва, че твърдо намерение да напуснат страната заявяват 12% от участвалите в изследването – т.е. те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ