Вътрешният министър: Не се знае колко точно са жертвите от взрива в Горни Лом

Вътрешният министър: Не се знае колко точно са жертвите от взрива в Горни Лом

Жертви сигурно има, но никой не може да каже колко са, защото никой не може да влезе в района на взрива. Това заяви за "24 часа" вътрешният министър Йордан Бакалов. Както ви информирахме малко по-рано, в късния следобед днес е станала експлозия в барутна фабрика в Горни Лом. Според първоначалната информация, в момента на взрива във фабриката е имало около 15 души. За три жени се знае със сигурност, че са ранени.

Впоследствие, БГНЕС се позова на неофициална информация, че поне 10 души са загинали. Вътрешният министър коментира именно нея с пояснението, че на този етап никой не може да каже колко са загинали.

 Не се знае към момента и с точност колко точно работници са били на мястото на взрива. Предполага се, че в момента на експлозията собствениците на фабриката - баща и син също са били в района на фабриката. Те не отговарят на телефоните си. Фабриката се е занимавала главно с утилизиране на мини.

Какво точно е положението и колко са жертвите може да се разбере най-рано утре, заяви служебният вътрешен министър. Вторичните взривове продължават и по тази причина е отцепен широк периметър от района. Във фабриката може да се влезе 24 часа след последния взрив, като и за това ще се търсят доброволци, каза още министър Бакалов.

Обмисля се вариант  над предприятието да бъдат пуснати безпилотни самолети с инфрачервени камери, с които да се търсят оцелели и да се види какво е положението.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. Може да се влезе едва 24 часа след последния взирв. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника", заяви Бакалов.

Два ВЕЦ-а са останали без електрозахранване от взрива в района на село Горни Лом, съобщиха от презцентъра на ЧЕЗ. Екипите на електро-енергийното дружество нямат достъп до авариралите съоръжения - ВЕЦ „Флеш“ и МВЕЦ „Бързи вир“. Без ток са абонатите, захранвани от двата веца,  както и военния завод, където е бил инцидентът.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ