Гласуваме на референдум за развитието на ядрената енергетика

Гласуваме на референдум за развитието на ядрената енергетика

Днес българите гласуват на първия демократичен референдум у нас с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. Изборните секции отвориха врати в 6:00 ч тази сутрин и ще работят до 19:00 ч вечерта. Ако пред помещението има още избиратели, секциите ще приемат до 20:00 ч.

В избирателните списъци са включени 6 949 120 души с право на глас. За да бъде валидна бюлетината, избирателите трябва да отбележат волята си със знак „хикс” в указания квадрат, написан със син химикал. Над 11 600 избирателни секции са открити в цялата страна.

Метеорологичната обстановка обаче не позволи отварянето на някои от секциите, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. Проблеми има в секции в Айтоска община, в село Булаир, община Долни Чифлик, Варненско, в село Бозьова, община Велинград, Пазарджишко, в село Дрипчево в Хасковска област. „Навсякъде е пусната техника и са предприети действия. На някои места тези проблеми вече са отстранени", обясни Негенцова пред „Фокус”.

Референдумът се провежда и в избирателни секции зад граница. Към 8 часа българско време националният референдум е започнал в 37 секции зад граница от общо 44, съобщиха от МВнР. Няма информация за нарушения и инциденти. Референдумът беше открит първо в Сеул, Южна Корея, където гласуването започна в 23 часа вчера. Предстои в 11 часа българско време да отвори секцията в Буенос Айрес, в 13 часа тези във Вашингтон, Отава и Торонто, в 14 ч. – Чикаго, а в 16 ч. тази в Лос Анджелис.

Над 13 500 полицаи ще охраняват секциите при провеждането на Националния референдум. Проведени са срещи със секционните комисии по места, уточнени са начинът и редът за взаимодействие с тях.

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да". При активност над 20 на сто, тоест поне 1 389 824 души, темата се връща за обсъждане в парламента.

Социологическо проучване на НЦИОМ от януари показа, че днес гласа си ще пуснат между 27 и 37% от пълнолетните граждани. 60 на сто от интервюираните са заявили, че ще гласуват с „да”, а 40% - с „не”. Съотношението е устойчиво вече три месеца, съобщават от НЦИОМ.

До искането за провеждане на референдум се стигна след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа. През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването, а след проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни, достатъчно, за да се премине към организирането му.

Купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. Хората, които се изкушат да продадат гласа си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

На уебсайта на на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) - grao.bg/elections/, на телефон 0800 1 4726 или с SMS на номер 18429 гласоподавателите могат да направят справка по ЕГН за номера и адреса на избирателната си секция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ