ДАНС ще ни забранява пътувания зад граница, ако прецени, че застрашаваме сигурността на България

ДАНС ще ни забранява пътувания зад граница, ако прецени, че застрашаваме сигурността на България

Ако прецени, че даден човек застрашава сигурността и интересите на България, председателят на ДАНС ще може да забранява пътувания зад граница. Без значение дали са по работа или почивка, посочва „24 часа“.

Подобни промени в Закона за българските лични документи са предложени от вицепремиера Румяна Бъчварова. До момента заповедите, забраняващи пътуванията извън страната, се издаваха от вътрешното министерство.

Шефът на ДАНС ще може да издава подобни забрани и при подозрения, че даден човек се кани да участва в подготовката за терористичен акт или има намерението да се включи в обучение на терористи.

Според Румяна Бъчварова промените са продиктувани от резолюция на Съвета за сигурност на ООН за борбата с тероризма. Подобни мерки ще направят България по-малко примамлива за пътуващите джихадисти, които в момента преминават през наша територия.

Вицепремиерът предлага да се направят промени и в закона за чужденците. Тя предвижда да се отказва влизане в България на хора, за които се подозира, че искат да се включат в обучение на терористи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ