България

Политика

|

Общество

|

Дарин Маджаров: Върнах се и сега съм в най-щастливия момент от живота си

Дарин Маджаров: Върнах се и сега съм в най-щастливия момент от живота си

Какво би могло да върне от чужбина млад, високообразован специалист с предложение за работа в най-развитите европейски икономики и дипломи от престижни университети? Мисията е възможна. На този въпрос отговаря историята на Дарин Маджаров – създател на образователната платформа Ucha.se.

Той бе гост в тазгодишното издание на организирания за трети пореден път от списание "Мениджър" форум "Образът на България по света". Дарин разказа за своя опит в чужбина и успя да заинтригува публиката със съдбата си на българин в чужбина и предприемач.

Ето какво сподели:

"Ще разкажа историята си, защото мисля, че вероятно няма много подобни като нея. Завърших образованието си в Германия. След това записах докторантура в белгийски университет, който е в топ 50 на Европа. По това време започнах да развивам образователна платформа - "Уча се". Хората започнаха да проявяват интерес към нея. Да искат нещата да се случват по-бързо. Трябваше да потърся някакъв вариант на финансиране, за да доразвия идеята си. В България за щастие има инвестиционни фондове. Те могат да подпомогнат проектите на всеки млад българин. Сега има толкова възможности, че всеки млад човек в България с добра идея може да бъде финансиран.

Прекъснах докторантурата си. Решението беше трудно, защото в чужбина ми се гарантираше заплата от 2000 евро. Свят, в който всеки ден ставам и птичките пеят. Всичко е сигурно и организирано. Работиш каквото работиш и разполагаш с уикенда си. Като цяло имаш някакъв план за времето си. Но това мен не ме вълнуваше. Прекъснах. Дойдох си тук. И сега, 6 месеца по-късно, изживявам най-щастливия момент от живота си в България. Развивам платформата, която създадох.

Мой приятел, с който учих бакалавърското си образование в Германия, се върна за малко и видя как стоят за мен тук нещата. Когато се прибра в Германия ми се обади разплакан. Искаше да си дойде.

В екипа ни в "Уча се" в момента има 20 души, учили в чужбина. Мисля, че би било много полезно, ако се въведе някаква форма на законодателство, която да стимулира българите, учили в чужбина, да се връщат тук. Много млади хора са на косъм да се върнат в България. Трябва им малко. Трябва им предложение за работа.

Тук съм, защото в момента правя нещо, което ми доставя толкова голямо удоволствие, че не бих искал да съм никъде другаде. Приятелите ми са тук. Природата е прекрасна. В Германия ми беше мечта да се разхождам на слънце и хората да са топли."

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ