ДКЕВР с нов шеф и нов състав

ДКЕВР с нов шеф и нов състав

ДКЕВР с нов шеф и нов състав

Досегашният член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева застава начело на регулатора. Това реши правителството, което освен нов шеф, определи и нов състав на комисията.

Тонева е член на енергийния регулатор от 2009 г. Преди това, от 2001 работи към ДКЕВР като главен експерт по ценообразуване на енергийните продукти и услуги и директор на дирекция

До кадровите промени се стигна след като досегашният председател на ДКЕВР Евгения Харитонова подаде оставка. Мотивите така и не бяха обявени, но Харитонова трябваше да остане начело на Комисията до изтичането на мандата на предишния председател Ангел Семерджиев през септември, 2014 г. Той бе уволнен в началото на годината от тогавашния премиер Бойко Борисов заради забавяне на въвеждането на изискания от ЕС либерализиран енергиен пазар.

Няколко месеца в оставка работиха и досегашните членове на ДКЕВР. Новото правителство уважи молбите за напускане на Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Георгиева и Стефан Герчев.

 За нови членове на комисията с петгодишен мандат Министерски съвет определи Еленко Божков, Илиян Илиев и Михаил Димитров. Останалите трима членове на ДКЕВР са Илиян Б. Илиев, Милена Миланова и Димитър Димитров. Те ще довършат мандатите на Роков, Балачев и Георгиева.

 Новият състав на ДКЕВР ще бъде натоварен със задачата да решава дали ще има увеличение на цената на тока и от кога. Преди да подаде оставка Харитонова прогнозира, че корекциите в тарифите най-вероятно ще бъдат оставени за есента, тъй като трябва да се приемат преди това редица промени в нормативната база.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ