До края на годината сами ще изчисляваме пенсията си

До края на годината сами ще изчисляваме пенсията си

Посредством нова услуга на НОИ до края на годината ще можем сами да изчислим пенсията си, информира „Дарик“. Националният осигурителен институт разработва системата и тя ще е на разположение за гражданите, коментира шефът на НОИ Бисер Петков.

„До края на годината НОИ ще предостави услуга, с която ще може да преценим дали да се пенсионираме или да продължим да работим“, обясни Петков. Това ще може да направи всеки гражданин, притежаващ персонален идентификационен код, издаден от института. На базата на осигурителните ни доходи електронна система ще изчислява каква пенсия ще получаваме, след излизане от активна трудова дейност.

Той не коментира дали изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване ще позволи коледни добавки за пенсионерите, каквито намерения обяви правителството по повод увеличението на цената на тока

В същото време „Подкрепа“ и Националната агенция по приходите представиха кампания за издаване на персонален идентификационен код. С кода работниците ще могат да проверят дали работодателите им са декларирали трудовия им договор, както  и осигурителния статус. Към момента в страната има мобилни приемни в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Благоевград. В тези офиси се издават кодове на желаещите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ