Дянков: Българите ще са ми благодарни за промените в Сребърния фонд

Дянков: Българите ще са ми благодарни за промените в Сребърния фонд

Дянков: Българите ще са ми благодарни за промените в Сребърния фонд

Българите ще ми благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд. Това заяви в „Седмицата на Дарик” финансовият министър Симеон Дянков. Той бе категоричен, че с промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд.

„Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване. Това е много принципна идея. Пише, че има Сребърен фонд, който е за увеличаване с времето на пенсиите на българските граждани. И се пита в момента то работи ли така? Не, не работи така. Аз като питах мои бивши служители на предишния министър Орешарски защо са го направили, знаете ли какво ми казаха? Че е дошли МВФ в 2007 г. и казали, че имат притеснения, че правителството на Станишев харчи твърде много. Трябвало някъде да сложат пари. Мислили къде да ги сложат. Дайте да ги сложим в отделен фонд, но няма да го наричаме фискален фонд, защото това изглежда, че е само заради финансите. Дайте да го наречем за пенсионерите, понеже изглежда социално, звучи добре”, разказа Дянков.

Попитан дали е склонен на отстъпление от идеята, на фона на коментарите против нея, включително отстрана на ЕЦБ, министърът каза: „Минимални аргументи. Вие вече започнахте много да преувеличавате коментарите по Сребърния фонд. Вече сме отстъпили. Аз исках да отидем директно до средното за ЕС от 70%. Просто това показва анализът. Тръгваме от 30%, защото се оказа, че е доста голяма хапка за голяма част от политиците. Но аз съм убеден, че това е правилната политика. И аз съм тук, за да отстоявам правилни политики, които ще са правилни и ще се видят след три-пет години”.

Финансовият министър разкритикува остро и работата на Международния валутен фонд (МВФ), чиито експерти в момента са и в България в рамките на редовната пролетна мисия у нас. Според Дянков Международният валутен фонд е част от проблемите, предизвикали кризата, а не част от решението. Затова финансовият министър е категоричен, че плащането по облигациите следващата година ще бъде финансирано с нов облигационен заем, а не с кредитна линия от МВФ.

„Първо МВФ се търси, когато си закъсал. Ние сме много далеч от закъсали. Ние сме една от трите държави с най-добри финансови резултати в Европа и второ, и за мен по-важно, МВФ показа в последните години три-четири доста грешни стъпки - в Гърция, в Испания, в самото си мислене какво трябва да се направи, за да се излезе от криза. Така че, не мисля, че нито парите на МВФ са ни необходими, нито пък типът съвети, които са давани на някои от държавите около нас. Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нов генерален директор, моя бивша колежка, френски финансов министър. Надявам се, че ще се подобрят”, каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ