ЕК критикува съдебната ни система, няма да повлияе за Шенген

ЕК критикува съдебната ни система, няма да повлияе за Шенген

ЕК критикува съдебната ни система, няма да повлияе за Шенген

Новият междинен доклад на Европейската комисия ще подчертава слабостите на българската съдебна система. Документът ще излага становището на ЕК за правосъдието и вътрешните работи в страната. Той ще бъде одобрен и публикуван в началото на идната седмица, предаде БНР.

По-решителни действия в съдебната реформа ще поиска комисията, както и по-ефективно прилагане на Закона за съдебната власт. Докладът е технически и няма да съдържа оценки и квалификации, но ще споменава съмнителни назначения, извършени от Висшия съдебен съвет, предполагаемата корупция в съдебната система и необходимостта от по-голяма отговорност на етичната комисия към съвета. ЕК ще подчертае нуждата от реформа в процеса по избиране на Висшия съдебен съвет и от подобряването на неговата прозрачност и ефективност.

Проектодокладът ще се спре на допусканията за измами по време на изминалите избори, както и върху нередностите с парите от еврофондовете. За трети път този документ ще препоръча законови промени, които да ограничат неправомерното финансиране на политически партии и предизборни кампании.

Докладът няма нищо общо с оценката за годност за Шенген, подчерта говорителят на ЕК Марк Грей. Жозе Барозу изрично е споменал, че датите на междинните доклади няма да бъдат променяни, за да се въведат в процеса по оценка за Шенген, допълни Грей. Докладът просто анализира извършената от юли насам работа и не констатира политически положения, увери говорителят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ