Земеделските земи – единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените

Земеделските земи – единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените

Земеделските земи – единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените

През 2011 г. земеделските земи са били единственият сегмент на търговията с недвижимости у нас, който не отбелязва спад в цените. Напротив, макар и с несъществен ръст, земите поскъпват, а ръстът за миналата година спрямо 2010 г. е от 5 до 8 на сто при продължаващ интерес към покупка на този вид имоти.Това заяви пред БТА Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Националното сдружение „Недвижими имоти".

По думите му обедняващият българин все по-често се разделя с бащините си ниви, ливади и гори, а за заможния му съгражданин или чуждестранните инвеститори се възползват, като това е една от най-добрите форми за защита на спестяванията при криза.

Интересът към земеделските земи Владиков обяснява с по-лесната поддръжка на тези активи. Не се изисква плащането на местни данъци и такси за земеделската земя, което се счита за преимущество от някои инвеститори.

Левът продължава да е предпочитан при сделките за земя. След покупката на земи най-често новите собственици използват възможностите за финансиране от еврофондовете и ги засаждат с определени култури. Най-атрактивни региони за покупка на земеделска земя остава Дунавската равнина, където се продават главно големи масиви, посочи Владиков. Интерес има и към терените около Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Има интерес и към покупка на земи в района на морето, но там почти не са останали земи за продан.

Експертът посочва, че тази година не се очаква промяна в цените на земята спрямо миналата година. Ценовият диапазон, в който се предлагат терените, е широк в зависимост от категорията на земята, местоположението й и инфраструктурата.

Най-ниските цени започват от 220-250 лева за дка, каза Орлин Владиков. Сделките на такива цени обаче са единични и са главно за земи в големи масиви. В отделни райони на страната цените на земеделските земи достигат и около 1 000 лв. за декар.

Владиков обясни още, че от началото на 2011 г. се засилва тенденцията фирмите да разпродават, купени в миналото земи, заради голямата вътрешнофирмена задлъжнялост, проблемите с кредитирането и липсата на оборотни средства.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ