Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Парламентът гласува в полза на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Предложението беше направено в пленарна зала от премиера Пламен Орешарски. 

Гласуваха общо 125 народни представители, от които 114 – „за”, 10 – „против”, 1 се въздържа. Един от Коалиция за България беше против. Изборът му беше посрещнат с ръкопляскания, писа "Фокус".

Димитър Главчев от ГЕРБ поиска прегласуване. При повторния вот гласуваха 204 депутати, от които 116 бяха „за”, 87 – „против”, 1 се въздържа. „Атака” не участваха в гласуването.

Пеевски е юрист, предприемач, медиен магнат и политик. Най-известен е с това, че заедно с майка си Ирена Кръстева ръководи редица печатни издания и телевизии. Официално собственик на такива е само Кръстева, която е и съсобственик в най-голямата печатница в България — ИПК „Родина“. Пеевски е сочен от конкурентните издания и като собственик на редица разпространителски вестникарски дружества. 

Сергей Станишеев заяви от парламентарната трибуна, че Пеевски ще поеме своята отговорност, защото България в момента се нуждае от стабилност. "Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно", каза Станишев и припомни, че самият той бе уволнил депутата от ДПС Пеевски като заместник-министър по времето на Тройната коалиция. Съдът обаче го оправда по всички обвинения, заяви левият лидер.

Според гласуваните в сряда промени в закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), председателят на институцията се избира от парламента по предложение на министър-председателя за срок от пет години.

Между първото и второто четене на промените в Закона за ДАНС се оказа, че депутатите са увеличили с една година мандата на шефа на ДАНС. Според промяна в Закона за съдебната власт пък, ако съдия, прокурор или следовател бъде избран за председател и зам.-председател на ДАНС, мястото му в съдебната система се пази, а стажът който прекара в ДАНС, се брои и за стаж в съдебната система.

Досега това правило беше валидно за магистрати, които са избрани за министри, заместник-министри или депутати. Пеевски е магистрат от 2005 г., но реално е изпълнявал тези си функции около осем месеца. През останалото време е действал като министър, зам.-министър и депутат. Осемте години специализиран юридически стаж обаче, заедно с промените в закона, направиха възможно поставянето му начело на агенцията.

"Със сигурност, няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", бяха първите думи на Пеевски пред журналистите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ