Има лавинна опасност в планините

Има лавинна опасност в планините

Има лавинна опасност в планините

Условията за туризъм във високите части на планините този петък са лоши, съобщават от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст, цитирани от агенция Фокус.

Има повишена лавинна опасност. Условя за ски спорт има във всички ски курорти, всички съоръжения работят. От Планинската спасителна служба напомнят на скиорите да карат само по обозначените места. Радко Марков, директор на ПСС към БЧК, препоръча на туристите да се подготвят добре преди да излязат в планината, за да намалят възможно най-много рисковете от попадане в лавина.

“За да не попаднат в лавина, туристите много добре трябва да се подготвят за движението, да се проучи добре маршрутът, да проучат дали има лавиноопасни места и да ги избягват. Най-добре е през зимата да се движат по зимната маркировка. Тя е с колове, направена е така, че избягва лавиноопасните места. При попадане в лавина това, което може да направи попадналият, е твърде малко. Много често лавината се спуска с голяма скорост, много бързо става затрупването и възможността човек да се спаси е много малка. Оказва се, че трябва да се правят плувни движения, за да се остане на повърхността, също така да се свалят раницата, ските, ако е възможно, но, както казах, има твърде малко време, така че най-добре е изобщо да се избягват такива места”, съветва директорът на ПСС.

Сутрешните температури варират от минус 8 до минус 12-13 градуса. По билата духа слаб до умерен вятър, има опасност от измръзване, необходимо е туристите да са с подходяща зимна екипировка.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет, а телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ