Ипотечните кредити са скочили с 8% през май

Ипотечните кредити са скочили с 8% през май

Ипотечните кредити са скочили с 8% през май

През май са отпуснати 8% повече ипотечни кредити спрямо април тази година, сочат данните на „КредитЦентър“. За сметка на нарасналите обеми обаче е намалял ръзмерът на ипотечните кредити. Това се дължи от една страна - на по-ниските цени на жилищата, а от друга - на по-големия дял, който малките областни центрове заемат в статистиката.

Средният размер на теглен през месец май ипотечен кредит в страната е 36 420 евро, а  столицата - 41 950 евро.

"Очакваме през следващите месеци ипотечни кредити да се теглят предимно за имоти, договорени на по-ниска от средната за района и типа жилище цена", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

През месец май 18% от клиентите са успели да договорят цена, по-ниска от цената, определена от независим оценител. В повечето случаи това са имоти, закупени с инвестиционна цел, чиито собственици се нуждаят от пари в брой в кратки срокове.

"Когато се ориентирате към теглене на кредит, бъдете сигурни, че имате: добър имот, изгодна цена, сума за вноската, която не надвишава 40% от месечните ви доходи. Освен това отделете сума, равна на минимум 3 месечни вноски на депозит в банка", съветва Тошев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ