И двата пола ще се пенсионират на 65 г.?

И двата пола ще се пенсионират на 65 г.?

Както мъжете, така и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст след 2021 г. Мярката е част от актуализираната национална програма за реформи, съставена от експерти на финансовото министерство, пише в. "Преса". Документът ще бъде подложен на обсъждане.

В момента жените излизат в пенсия на 60 години и 8 месеца, с 34 години и 8 месеца стаж. За мъжете възрастта е 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца трудов опит.

Според приет от кабинета "Борисов" план от 2012 г. насам стажът и възрастта нарастват ежегодно с 4 месеца. След тазгодишната "ваканция" се предвижда от 2015 г. те отново да започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 години стаж, а мъжете - на 65 години и 40 години стаж. 

Според новия план на кабинета "Орешарски" повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги "догонят". В документа е представено изпълнението на препоръките, които Еврокомисията има към страната ни. Една от тях е за постепенно премахване на възможностите за ранно пенсиониране и за въвеждане на една и съща възраст за излизане в заслужен отдих за двата пола. 

Стратегическия документ предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, който уреди детайлно как ще става пенсионната реформа, трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември 2014 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ