Кабинетът готов със списъка на новите посланици

Кабинетът готов със списъка на новите посланици

Кабинетът готов със списъка на новите посланици

Списък с 24 нови посланици, които да заменят досегашните шефове на дипломатически мисии в чужбина с досиета на агенти на Държавна сигурност бе одобрен от правителството днес. Предложенията ще бъдат дадени за одобрение на президента, който по закон трябва да подпише указите за назначението им. Това съобщи външният министър Николай Михайлов след края на второто от планираната поредица изнесени заседания на кабинета, което се проведе днес в Пазарджик.

Самият Плевнелиев посочи още в нощта на изборната си победа, че една от първите му задачи ще е да подпише указите за назначения на новите посланици.

За постовете са номинирани:

1. Албания – Димитър Арнаудов

2. Босна и Херцеговина – Ангел Ангелов

3. Ватикана – Кирил Маричков

4. Германия – Ради Найденов

5. Гърция – Емилия Кралева

6. Египет – Румен Петров

7. Италия – Ангел Чолаков

8. Китай – Пламен Шукерлиев

9. Кувейт – Пламен Улшевски

10. Румъния – Александър Филипов

11. Нидерландия – Никола Колев

12. Сърбия – Ангел Димитров

13. Представителство на България към ООС в Ню Йорк – Стефан Тафров

14. Македония – Иван Петков

15. Австрия – Елена Шекерлетова

16. Белгия – Веселин Вълканов

17. Унгария – Бисерка Бенишева

18. Великобритания – Константин Димитров

19. ООН – Женева – Иван Пиперков

20. Брюксел, постоянно представителство към ЕС – Димитър Цанчев

21. Йемен – Борис Борисов

22. ЮАР – Катя Делева

23. Словакия – Маргарита Ганева

24. Украйна – Красимир Минчев

От предложените 24 кандидати, само трима не са служители на МВнР, а 92% от номинираните са дипломати, уточни министър Младенов. От тях 6 работят в страни от Балканите, 10 в страни от ЕС и двама в ООН. Броят на освободените места от посланици, за които има данни, че са били сътрудници на ДС, е 17, посочи Младенов и добави, че това е началото на процедурата, в която всички сътрудниците на ДС ще бъдат отстранени до 3 седмици.

Правителството поведе категоричен курс на отзоваване на посланиците с досиета още в края на 2010 г., когато комисията по досиетата обяви, че 45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули са принадлежали към структури на бившата ДС или Военното разузнаване. Тогава стана ясно, че от проверените досиета на 462-ма дипломати, 190 са били агенти.

 Припомняме, че в началото на месеца обаче трима посланици с досиета спечелиха дела срещу министър Николай Младенов заради предсрочното им връщане в България. Върховният администраивен съд отмени заповедите, с които той прекрати задграничните мисии на дипломатите в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ