Какво ще се случи ако еврото изчезне?

Какво ще се случи ако еврото изчезне?

Какво ще се случи ако еврото изчезне?

През следващите 6 месеца има реален шанс еврозоната да не съществува. Това заяви вчера министърът на финансите Симеон Дянков. Подобен сценарий, който вероятно включва и отмяната на общоевропейската валута със сигурност би имал сериозни последствия върху икономическата обстановка не само в Европа, но и в България. Помолихме 3-ма водещи икономисти да коментират до колко е възможно да се сбъдне предсказанието на финансовия министър и какво ще се случи, ако един ден наистина осъмнем с новината, че еврото го няма. Как ще се отрази това на икономиката на България и какви са вариантите за действие четете в следващите редове.

Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии

Износът ще намалеее, капиталовият приток ще спре

Ако някой каже какво ще се случи, когато еврото бъде отменено, значи е шарлатанин. Ако пък това, което каже се случи, това ще е чист късмет. Ако съвременната икономическа среда се стресира по този начин, много драматично ще намалее износът, капиталовият приток ще спре. В момента в България обаче няма капиталов приток, а има само поток. Така, че това ще е едно повторение на сценария от 2009 г., когато това се случи.

Разбира се това ще предизвика голяма тревога сред населението, потребителите ще станат предпазливи, което ще затрудни операциите на компаниите. Това означава нулев растеж, дори спад. Междуфирмената задлъжнялост ще се увеличи и оттук стигаме до най-черния сценарий , който би довел до банкова криза. Друг вариант е това, което стана преди две години – всеки се свива кой както може, но не заразява другите по-нататък в системата. Добрата новина е, че ние нямаме да разтоварваме фискално бреме, както други страни в еврозоната.

Ако еврото бъде отменено, Китай може да стане много важен за МВФ, чиито членове са голяма част от европейските страни. При подобен сценарии вероятно ще следваме марката. По пътя на логиката също така следва, че Европейската централна банка ще рухне. Важно е да се отбележи, че тя разполага с печатница за пари и буквално може да залее пазара, което автоматично ще означава инфлация. Кредитите и депозитите в евро ще се превалутират по курса на валутата, която обяви Германия.

 

Владимир Каролев, финансов експерт

Доларът е спасението

Ако това се случи, ще има проблеми за всички европейски икономики и много тежка финансова криза, която ще прерасне в икономическа. Банките ще престанат да дават пари на бизнеса и на хората. Проблемът е, че в законодателството на Еврозоната са заложени критерии, по които една страна влиза, но не е заложено как тя може да излезе оттам. Аз въобще не предвиждам сценарий, при който еврото да не съществува и няма причина това да стане, защото това в момента е криза на публичните финанси.

Може да се стигне до фалит на държави като Гърция, което ще е дори оздравително. Все пак ако се случи инвеститорите ще се насочат само към твърди валути като долара, франка, скандинавските валути. Ако нещо стане с еврото, би трябвало веднага да се вържем към долара или към кошница от стабилни валути. И все пак съм абсолютно сигурен, че еврото няма да се отмени. По-вероятният сценарии е да фалират държави, което не е толкова страшно и се е случвало в България и може да подейства дори оздравително.

 

Цветослав Цачев, ръководител на отдел анализи в „Елана Трейдинг“ АД

Еврозоната ще продължи да е доминиращ фактор

Това няма да се случи въобще и еврозоната ще продължи да бъде доминиращ фактор, защото алтернативата е много по-страшна и тя е да се повтори това, което стана през 1997-1998 г. у нас. Това ще означава, че финансовата стабилност ще изчезне и ще има силен финансов хаос, но ситуацията ще е много по-страшна и мащабна отколкото през 1997 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ