Кратък бюлетин за „ония” бюлетини

Кратък бюлетин за „ония” бюлетини

Скандалът по откритите в печатница край Костинброд 350 хил. бюлетини за предсрочните избори днес продължава да се разраства и обраства с въпросителни. След като Министерски съвет излезе със съобщение на сайта си, че в обществената поръчка са били зададени 10% допълнително изборни книжа над бройката, равна на гласоподавателите, имащи право на вот, а от печатницата, изпълнила поръчката отново декларираха, че блокираните при тях количества са технологичен брак, прокуратурата излезе с ново уточнение.

bTV цитира изявление на Върховна касационна прокуратура, че ”откритите 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд не са технологичен брак. Те са били опаковани в найлони и готови за изнасяне.”

В същото време висши представители на държавното обвинение, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров са отказали да потвърдят лично това съобщение, по информация на „Дневник”. Главният Цацаров не е пожелал да сподели каквато и да е информация по проверката с печатницата, с мотива, че днес е изборен ден. Той само е съобщил, че информация по случая ще бъде изнесена идната седмица.

И.д. градския прокурор Роман Василев, разпоредил акцията в печатницата също не е пожелал да направи изявление. Представители на различни прокуратури пък са заявили, че не им е известно някой да се е ангажирал днес с ново изявление по линия на държавното обвинение.

Междувременно от БСП дадоха пресконференция, на която заявиха, че намерените 350 хил. бюлетини са „само половината, общо са 700 хил. и първата половина е била разпратена, където трябва още на 1,2 май.”

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов също наруши най-сетне мълчанието си и попита публично след като гласува защо ДАНС и прокуратурата не са се възползвали от този случай и не са извършили операцията така, че да разкрият „огромен заговор, ако е ставало въпрос за това.” В изявлението си пред журналисти той обясни, че няма нищо по-просто от провеждането на такава операция. Достатъчно е било намерените палети да се оборудват с джипиеси и след това да бъдат пуснати умишлено да излязат от печатницата, за да се види къде ще отидат и дали ще бъдат използвани за фалшифициране на изборите. „Това са количества, които би трябвало да се изнесат в камиони, а после стотици хора да се включат в попълването и подмяната. Ако бяха малко професионалисти тези хора (б.р. ДАНС и прокуротурата) и търсят истината, щяха да ги пуснат и да ги проследят и задържат. И днес щяхме да знаем всичко за бюлетините, както и за коя политическа сила са билпредназначени. Аз твърдя, че са за БСП и ДПС.”, заяви Борисов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ