Левон Хампарцумян: Държавата не може да нарежда какви да са лихвите

Левон Хампарцумян: Държавата не може да нарежда какви да са лихвите

Левон Хампарцумян: Държавата не може да нарежда какви да са лихвите

Държавата не може да се намесва в работата на банките и да налага административно по-малък размер на лихвите. Това стана ясно от интервю на председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян за предаването "Преди всички" на БНР.

„Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в главата, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил.”, коментира Хампарцумян.

 Вицепремиерът Дянков заяви вчера, че ще се свика Тристранен съвет на който ще бъдат поканени представители на БНБ и на Асоциацията на търговските банки, на който ще се обсъди възможността за намаляване на лихвите по кредитите.

„Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли от там да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява.”, посочи още Хампарцумян в интервюто за Националното радио.

 Той направи прогноза и относно бъдещето на еврото и еврозоната. „Не вярвам в катастрофалните сценарии за разпад на еврозоната и еврото. По-скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина.”, заяви председателят на банковата асоциация и шеф на Уникредит Булбанк. Проблемът според него е, че е трудно да се предвиди по какъв начин това ще бъде направени и съответно това поставя бизнеса в една силно непредсказуема среда.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ