Махат половината таксита от София?

Махат половината таксита от София?

Махат половината таксита от София?

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков ще внесе предложение за промяна в наредбите на Столична община, с което да бъде въведен лимит на броя на такситата.

Според Лилков жълтите коли в София трябва да намалеят наполовина. Предложението му предизвика остра и гневна реакция сред таксиметровите водачи.

"Пълна безсмислица и връх на наглостта е идеята на Вили Лилков. По същата логика могат да разделят България между наркодилърите", заяви секретарят на Съюза на таксиметровите водачи и превозвачи Ромео Ценков, цитиран от Дир.бг.

Той попита какъв ще е критерият, по който ще бъдат редуцирани жълтите коли.

Според Кирил Ризов, председател на другата браншова организация “Съюз Такси”, подобна регулация ще създаде хаос и ще вдигне цената на услугата. "Ако се приеме такова нещо, ни чакайте всеки ден с камъни пред общината", закани той.

Столична община няма лимит на броя на такситата и разрешителните се издават за колкото коли поискат фирмите. До края на август т.г. 5641 жълти коли са получили разрешителни за превоз, като плащат на общината годишно по 50 лв. за правото да возят пътници. Приходите от таксата през 2012 г. са 225 890 лв.

"Излиза, че се плаща за около 4500 автомобила, а ако питате превозвачи, такситата са 7000-8000", коментира Лилков.

Той смята, че жълтите возила трябва да се ограничат по световните стандарти - до 3 промила спрямо броя на населението. Или при 1,2 млн. столичани - 3600 коли.

Според Лилков, ако има лимит, общината ще може да обяви конкурс за превозвачи и да има по-високи изисквания към таксиметровите коли и самите шофьори.

На въпрос дали намаляването на такситата няма да доведе до скок в цената, общинският съветник бе категоричен, че цените за превоза няма да се повишат, защото лицензираните коли щели да имат повече курсове, а не да чакат на стоянките с часове за клиент.

Сега тарифите на таксиметровите шофьори в София са под горния праг, определен от Столична община, който е 1,30 лв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ