Мощите на Св. Йоан вече в реликварий от Бойко Борисов

Мощите на Св. Йоан вече в реликварий от Бойко Борисов

Мощите на Св. Йоан вече в реликварий от Бойко Борисов

Мощите на Св. Йоан Предтеча, на които се покланят хиляди вярващи в созополската църква "Св. Георги", вече са в кутия за реликви, подарена лично от премиера Бойко Борисов.

Тази сутрин министърът без портфейл Божидар Димитров и кметът на Созопол Панайот Рейзи предадоха на отец Иван от църквата „Св. Георги” високи дар. 

Мощехранителницата е изработена от сребро с позлата, на стените й са изобразени християнски символи и сцени от живота на светеца. Има и надпис, че е дар от премиера Бойко Борисов с дата август 2010.

В църквата Димитров съобщи, че експертът от Ватикана Михаел Хесеман е потвърдил автентичността на откритите мощи, предвид начина и мястото им на откриване.

Непрекъснато от рано сутрин в църквата „Св. Георги” прииждат християни, за да се докоснат до мощите на светеца, предаде "Фокус".

Мощите бяха открити на 28 юли при разкопки на остров Св. Иван.

Разкопките там продължават. Запитан защо държавата отпусна пари, след като проучванията там се финансират от норвежкото правителство, министърът обясни, че действително са необходими още средства, защото освен манастирския комплекс на острова има поне още 12 обекта, които също трябва да бъдат проучени – от ранната античност до 19 век.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ