Най-интересното във вестниците на 1 февруари, вторник

Най-интересното във вестниците на 1 февруари, вторник

Най-интересното във вестниците на 1 февруари, вторник

Най-любопитната новина излиза от министъра на образованието Сергей Игнатов.

48% от децата говорят турски или ромски, съобщава "Труд". "Ще ви кажа един факт - в момента сред първокласниците 48% от българските ученици майчиният им език не е български. В такава среда живеем вече. На пръв поглед някои биха казали, че това е застрашително, но всъщност не е точно така. Независимо че майчиният език на този голям процент не е български, всички сме български граждани. Ако днес имаме 48% деца, чийто майчин език не е български, догодина ще бъдат малко повече, което наистина поставя пред нашето общество изключително сложни за решаване проблеми." Министърът обаче не допусна отчаяние и обяви, че това е добро предизвикателство и "очевидно било, че живеем в една цветна среда с много ярки цветове."

В това изказване има два много интересни момента, по които министърът не дава яснота. Първо, колко от тези 48% първолаци завършват поне основно образование и колко средно? Второ, как по-точно министерството решава тези "изключително сложни за решаване проблеми"?

Крачка напред е признаването на проблема, макар че до действието сигурно ще мине време. Българските министрите не са от бързите, а сякаш става правилоq като предприемат нещо, то да е по метода "проба-грешка".

Ето резултата от уж реформите в здравеопазването. Разнасят жена с инсулт 150 км между 3 болници, информира "24 часа". "Дневник" пък разказва за дълбоки противоречия Здравният министър влезе в открит конфликт с касата/Проблемът е в методиката, по която касата ще плаща на болницата. И коментира А пациентите да палят свещи.

Свещи трябва да палят и болни, и здрави, защото според прогнозата на Центъра за икономическо развитие Затягаме коланите до края на тази година ("Труд"), Цените у нас ще растат слабо, доходите - никак ("Сега"). А пък Министърът на труда отправи куха закана към фирми за забавени заплати ("Дневник").

Всъщност като говорим за действията на министрите, да видим резултата от една акция, с която повечето всекидневници проглушиха ушите на властта преди десетина месеца. Резутат - нулев. Корпоративна банка вече държи 70% от парите на държавните фирми/Въпреки указанията на МФ и проверката на ЕК компаниите продължават да избират обслужващите трезори по неясни критерии, пише "Сега".

Ако ви се чете нещо разтоварващо, наблегнете на политическите новини. Там е скандално, героично и патетично. “Танов-лийкс” гръмва отново след 10 дни, обещава "24 часа". "Труд" цитира: Майката на Яне: Кураж, сине, не давай заден ход! и Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо маха Бойко, смята Румен Петков. "Стандарт" добавя Президентът плаши с вето за БАН/Първанов против пазарния принцип в науката, иска освобождаването й от данъци.

Да завършим прегледа на новините с оценката на червения лидер за журналистиката Станишев: Жълтите медии формират обществено мнение ("Труд"). "Налице е натиск върху българските медии от страна на политическата цензура". Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дискусията „Обективността на медиите и медийното законодателство". Според Станишев журналистите в България изпитват натиск и от собствениците на медиите, в които работят и техните икономически интереси. Той смята, че има монополизация на медийния пазар, както и по отношението на разпространението на печатните медии. „Българските печатни медии са собственост на хора от бизнеса, които имат други бизнес интереси и това поставя в зависимост журналистите", посочи бившият премиер. Един от акцентите в изказването на Станишев беше, че голямото търсене на жълтите медии е довело до превръщането им в инструмент за формиране на обществено мнение."

За край - Импресия от Калин Терзийски в "Новинар": 

"Обхванат от досада, но и от леко любопитство, като всеки импресионист, аз реших да погледам телевизия. По една от телевизиите даваха политически репортаж. И аз – чист и непредубеден импресионист – с бяло като дъска съзнание (с чист като пън ум) – изведнъж весело ахнах! По телевизията аз виждах другаря Тодор Живков. Ахках. Той режеше лентичка. Взимаше ритуална, обредна ножичка с голямата си народна шепа, повдигаше трикольорчето-лента и резваше. Откривше някакъв обект. Пляскаше с ръце и приемаше бъклица с вино. После си топваше парченце питка в солничка и деликатно я схрускваше. Гърбавият му нос дружелюбно кимаше на поруменелите от вълнение момичета с народни носии. Момичетата тръпнеха. Другарят Живков се усмихваше с работническо-селската си усмивка. Беше мил и шеговит като стар пес. Който те гледа с весел поглед и във всеки един момент може да скочи и да ти отхапе наивното ухо. Другарят Живков пощипваше дечурлигата по бузките, те му поднасяха китки (каква хубава архаична дума!), той им изръмжаваше по нещо весело (стегайте се, калпазани! – примерно) и те се смееха, смееха! М-да! Моето впечатление беше вълнуващо. Моята импресия беше странна! Това беше дежа вю, което ме накара да приседна от учудване. Разтърсих глава. Поседях замислен две минути. Когато се опомних, аз плеснах с ръце и се засмях! Та това не беше никакъв другар Живков. Аз не бях Моне. Аз просто бълнувах. Това беше Бойко Борисов. Весело ми стана. Приликата наистина беше голяма, но имаше и някои разлики. Малки – но разлики. Бойко Борисов беше по-висок и часовникът му беше различен. Да, да..."

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.

Още заглавия:

За един пробит долар. Доставчици на истина, Кеворк Кеворкян, "Труд"

Използват Бойко като щит, той е все по-сам, интервю с Борис Марков, шеф на изборния щаб в СДС, "24 часа"

Приключенията на съвестните данъкоплатци в България/Само ниски ставки не са достатъчни за бизнес рай, тъй като страната ни е европейски шампион по данъчно "губи време", "Сега"

Конфликтът на интереси като "национална специфика", "Дневник"

Орлин Спасов: С Бойко Борисов медиите рязко си върнаха интереса към политиката/Нерегламентираното изнасяне на информация в определени случаи е здравословно за демокрацията, твърди медийният експерт, "Новинар"

Банките да помогнат на бизнеса да изплува/Кредити не само за най-успешните, но и за перспективните, казва Ваня Василева от "Токуда банк", "Стандарт" 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ