Най-интересното във вестниците на 14 юни, понеделник

Най-интересното във вестниците на 14 юни, понеделник

Жегата и неделята направо са прегазили днешната преса. Дописките са писани с пот на челото.

Още по-морно щеше да бъде, ако Бойко Борисов нямаше рожден ден. Но като поразпитаме какво казват съгражданите му в Банкя Бойко е пич, ама да не става президент! ("Труд"), като му преброим подаръците Борисов получи в дар най-скъпото за един мъж ("Труд"), Гара Банкя за ЧРД на Генерала/Дянков с 3 вратовръзки "Дзеня", Цветанов със златна пантера ("Стандарт"), И махането на сергиите от "Гарибалди" - подарък за Борисов ("Сега"), като цитираме какво казал приятелят му Берлускони Б. Борисов е толкова голям, че понякога ме засенчва ("24 часа"), като изкоментираме терзанията на съпартийците с какво да го зарадват (Редакционен: Без коментар, "Дневник"), като пуснеме един виц за Рожден ден ("Новинар"), и вестниците се понапълнили.

Остава да се добавят няколко цветни новини, и ето ти понеделнишка преса. "24 часа" са хванали, че 26-ият по богатство в Хонконг купи БТК. "До няколко седмици "Виваком" най-вероятно ще стане притежание на един от най-богатите хора в Азия - милиардера от Хонконг Ричард Ли, научи "24 часа" от няколко независими източника. Според списание "Форбс" личното му богатство е 1,3 млрд. долара, което му отрежда 26-о място в Хонконг. В сряда бизнесменът е бил на посещение в България и е имал среща при премиера Бойко Борисов, за да му представи инвестиционните си планове. А те включват изкупуване на задълженията на AIG, с които американският застраховател финансира покупката на "Виваком", придобиване на самия оператор и инвестиране на 500 млн. евро в него през следващите 5 г. От "Виваком" не коментираха евентуалната сделка", разкрива всекидневникът.

За втора година бизнесът замразява дивидентите/Банки и компании заделят спечеленото като буфер срещу кризата, съобщава "Дневник".

Цената на паркирането в София може да падне/Корекция в концепцията стеснява обхвата на "жълтата" зона, информира "Сега".

В "Труд" новината е по-народна Питат в анкета: Става ли българският мъж? "Проучването, чиято цел е да предостави ценна и обективна информация за реалните възможности на българина по тънката част, ще се проведе в големите градове, ще може да се гласува и в интернет", пише вестникът. И хвърля читателя в недоумение - защо анкетата е само в градовете? На село не са ли по "тънката част"?

Венецът на пресата, разбира се, са коментарите. "Труд" се вълнува от Практиката и теорията за глобените шофьори. В "24 часа" Евгений Дайнов иска Правиш ток вкъщи - свобода от ерепето. В "Новинар" Иван Гарелов не иска Патриотични игри и обяснява защо няма да почива в България.

"Сега" са го ударили на политика. Емил Хърсев е понаругал еврокомисаря Оли Рен в Европляс. После вестникът пита в заглавие Може ли ОФ-то на Първанов да стане втори ГЕРБ? и си отговаря в подзаглавие "Все още е енигма какъв точно продукт ще измисли мозъчният тръст край "Дондуков" 2, но е сигурно, че партията на президента няма да стане електорален феномен". От текста много не става ясно защо се стига до този извод, но е сигурно, че той ще хареса на издателя.

В "Дневник" анализът е Ваучърите – теория и реалности, където университетският преподавател Бойко Пенчев с типичното интелектуалско усукване "от една страна, от друга страна" всъщност обяснява защо държавата не трябва да дава пари и за децата, които учат в частни училища. Аргументите му са доста странни и съвсем не безпристрастни ("същият въпрос много скоро ще изникне и пред висшето образование", отбелязва сам авторът, който е на щат в държавен университет). Но това е свободата на словото - всеки има право и на грешно мнение, ако намери кой да му го отпечата. Така "Дневник" си въобразява, че пази баланс, защото миналата седмица пусна защитник на идеята "парите следват ученика и в държавното, и в частното училище" - учителка в частно училище. Може би пък няма да е лошо да се изоставят балансите и най-после бял свят да види мнението на "засегнатата" страна - на някой родител. Нали реформата е заради децата, а не заради преподавателите?!

"МениджърНюз" ви желае балансирано четене. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ