Най-интересното във вестниците на 3 юни, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 3 юни, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 3 юни, четвъртък

Не е цветущо икономическото положение в България, щом еврокомисарят Кристалина Георгиева реши от Брюксел да посъветва правителството по въпроси, които нямат нищо общо с ресора й. За да не питаме догодина "оти ручахме жабетата", по нейния цветист израз.

Изглежда и местните анализатори са разтревожени от действията и бездействията на кабинета, защото вестниците днес са пълни с икономически коментари.

Кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев пише Кристалина е кристално ясна и напомня, че тя "направи нещо, което еврокомисарите си позволяват рядко - да даде публично оценка и съвет на правителство на държава членка на ЕС, при това - на своята страна". В същия вестник бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов казва Кабинетът харчи като преди избори.

Пак в "Труд" групата социолози начело с Андрей Райчев и Кънчо Стойчев са озаглавили месечния си анализ на положението Залозите на актуализацията. Според тях актуализацията на бюджета е оценка за: "1. недалновидна бюджетна политика на мнозинството; 2. неуспех на антикризисната политика да овладее задълбочаващите се проблеми в икономиката. Основен ресурс е фискалният резерв, а не концепцията за реформи и стимули". Според прогнозата: "Значително по-осезаемо последствията от кризата ще продължат и ще създават най-опасния капан за правителството: разминаване между оптимистични очаквания и житейски реалности. В този случай вече ще липсва какъвто и да е буфер. Розовият балон може лесно да се превърне в бомба със закъснител".

Обичайни въпроси за един необичаен бюджет задават в "Дневник". "Управляващите все още не са показали с нищо, че знаят посоката, в която ще се справят с проблемите. А обясненията защо нещо не може да стане и отпращането към злодеянията на тройната коалиция няма да ги решат. Изтеглянето на средства от фискалния резерв изглежда някакво макар и с неясен ефект решение, и то само за тази година. Без реформи догодина и той няма да върши работа. По-вероятно е да си остане изчерпан в оперативната си част и за да се теглят допълнителни средства от него, ще трябва да се посегне на Сребърния фонд или на резервите на здравната каса. Другите варианти са или да се взимат пари назаем, или да се повишат данъците. Между другото в едно от последните си интервюта финансовият министър Симеон Дянков потвърди ангажимента си да не се вдига ДДС, но подчертавайки изрично, че става въпрос само за 2010. "В дългосрочен план всички ще сме мъртви", е казал успокоително Кейнс. Въпросът е какво ни чака в краткосрочния, в който се предполага, че ще сме живи", заключава оптимистично авторът.

Всъщност вестниците могат да си задават колкото си искат въпроси, но само с това ще си останат, защото от "Стандарт" научаваме Цецка "отряза" Борисов и Дянков за бюджета, т.е. няма да отговарят даже на депутатски въпроси какво и защо правят.

Затова пък продължават да хвърчат въпроси и отговори между президента и премиера и обратно. На писмо от "Дондуков" 2 "Дондуков" 1 отговаря Борисов и ЦРУ не са говорили за Първанов. Любопитна дописка: "В писмо до “Дондуков” 2 шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова твърди, че Бойко Борисов не е обсъждал с шефа на ЦРУ Леон Панета темата за “политически проект на президента Георги Първанов”. Писмото на Бъчварова е в отговор на питане на шефа на президентския кабинет ген. Никола Колев, който се позовава на публикация на “Труд”. “Труд” продължава да вярва на своя източник, присъствал на разговора на 27 май, според когото “по време на срещата е станало дума и за политическия проект на президента Георги Първанов”. И не съобщава името му публично само заради принципите на професионализъм в журналистиката. Добре е някои да научат принципите на професионализъм в политиката".

"МениджърНюз" своевременно ви запозна с теорията и практиката на анонимните източници. Ако ви е любопитно да разберете кой от четиримата, присъствали на срещата ББ-ЦРУ (Бойко Борисов, Цветан Цветанов, директорът на ЦРУ и посланикът на САЩ), е източникът на "Труд", ще трябва да прочетете пак нашия преглед на печата от 28 май. Не искаме да ви затрудняваме, ама журналистическата етика наистина забранява да се издава източник, дори когато той си личи от всяка своя анонимна дума :-) Както тогава ви посочихме ключа към разпознаването, така и сега ви съветваме да обърнете внимание на раздразнението в изречението "Добре е някои да научат принципите на професионализъм в политиката".

Темата за президента е продължена в "24 часа", където Румен Петков е дал интервю Силният човек, който ще ни изведе от окопа, е Първанов. "Ни" се разшифрова и като БСП, и като държавата. Това звучи доста страшничко, като се има предвид, че мандатът на президента изтича на 20 януари 2012 г. Явно Петков прогнозира, че ГЕРБ дотогава ще я кара без опозиция. Пък докъдето я докара, а после Първанов ще вади от окопа каквото е останало от държавата...

След всичко това ви остава да прочетете малко публицистика До моето последно либе – Ботев отговаря на Борисов. Ето един цитат: "Мили ми Борисов, дано не ви притеснява, че се обръщам към Вас с „моето последно либе”. Ако откривате някакъв хомосексуален подтекст, спокойно може да кажете, че тази кореспонденция Ви е оставена неразпечатана като наследство от предишния премиер. За времето си той също беше последно медийно либе, но медийната любов коренно се променя след избори. Това са недостатъците на публицистичната ми формула на екзалтацията „силно да любиш и мразиш”. Когато я измислих, не съм предполагал, че ще еволюира в подобен вариант. Но това са рисковете на живото предаване, в което всеки сам си избира натиска. Дали да е политически, икономически, или на кръчмаря, който не кредитира неплатежоспособни клиенти".

"МениджърНюз" ви желае приятно четене.    

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ