Най-популярните песни в България за 2012 г.

„Дим да ме няма” на Графа, Бобо и Печенката е абсолютният музикален хит в България за миналата година. Това показва класация на дружеството за колективно управление на правата на музикалните продуценти и артистите изпълнители ПРОФОН и New Media Lab - специализирана австралийска фирма, която използва последно поколение технология за мониторинг на адио и телевизионни програми. Те съставиха официалната Топ 100 еърплей класация на България за 2012 г.

Чартът отразява 24-часов мониторинг на излъчването на 20 представителни електронни медии – радиостанции и телевизии с национално покритие. За първи път Топ 100 се оглавява от българско парче.

На втора позиция в класацията е  „Ai Se Eu Te Pego” на Michel Telo, както в обобщения Топ 100, така и в Топ 100 за телевизионен еърплей и Топ 100 за радио излъчване. На трето място е FloRida с летния си хит Whistle, следван от румънеца Smiley и парчето му Dead Man Walking, а Топ 5 се допълва от "Somebody That I Used To Know" на Gotye.

В Топ 10 намира място още едно българско парче – „И ти не можеш да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско. През 2012 г. се наблюдава тенденция за нарастване на еърплея на българска музика в радио и ТВ ефира у нас, като сред 100-те най-излъчвани песни попадат 11 български заглавия.

Все още обаче това съотношение е значително по-ниско от тенденциите в Европа - за сравнение, активната ротация на местен репертоар във Финландия за 2012 г. води до постигане на 69-процентен дял на националната музика в приходите от продажби на физически носители, a в Гърция националната музика в ефира е над 65%.

Класацията показва и сериозно присъстие на румънска музика в българския ефир, като най-излъчваните парчета от северната ни съседка в рамките на Топ 50 са Smiley - “Dead Man Walking”, Alex Mica - ”Dalinda”, Laurentiu Duta ft. Andreea Banica - „Shining Heart” и “Pumpin” на Lucky Man Project.

В телевизионната класация Топ 20 намират място повече български песни, отколкото в радио версията на чарта – 5 в телевизионния ефир, спрямо само 3 български заглавия в радио ефира. Най-въртяните български клипове в телевизиите са: „Дим да ме няма” на Графа & Бобо ft. Печенката, „Цяла нощ” на 100 Kila ft. Лора Караджова, „И ти не може да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско, “Кой ден станахме” на Ангел & Мойсей ft. Криско и „Почивни дни” на Криско.

Годината приключва най-успешно за следните десет български песни, които се изкачиха на върха на БГ чарта за 2012 г.: Лидерството в тази класация се запазва от „Дим да ме няма” на Графа & Бобо ft. Печенката, следван от „И ти не можеш да ме спреш” на Дивна, Миро и Криско и „I Love My DJ” на Deep Zone Project ft. Nadia. Класацията продължава с „Почивни дни” на Криско на четвърта позиция, a на пето и шесто място са синглите на участниците в музикално ТВ реалити – съответно Ангел & Мойсей с „Кой ден станахме” ft. Криско и Рафи с „4321”.

В Топ 10 на българските хитове за 2012 г. място намират и песните: „Баш майсторска” на Billy Hlapeto & Lexus ft. Dim4ou, „Цяла нощ” на 100 Kila ft. Лора Караджова, “Когато ти трябвам” на Billy Hlapeto ft. Михаела Филева и „Спри” на Богомил.

...............................................................

TOP 10 Еърплей 2012

1. "Дим да ме няма" - Графа & Бобо Feat. Печенката

2. "Ai Se Eu Te Pego" - Michel Telo

3. "Whistle Flo Ridа"

4. "Dead Man Walking" - Smiley

5. "Somebody That I Used To Know" - Gotye

6. "И ти не можеш да ме спреш" - Дивна, Миро и Криско

7. "Call Me Maybe" - Carly Rae Jepsen

8. "Turn Me On" - David Guetta feat. Nicki Minaj

9. "Friends" - Aura Dione feat. Rock Mafia

10. "Breathing" - Jason Derulo

..............................................................

TOP 10 BG 2012

Позиция Заглавие Изпълнител

1. "Дим да ме няма" - Графа & Бобо Feat. Печенката

2. "И ти не можеш да ме спреш" - Дивна, Миро и Криско

3. "I love my Dj" - Deep Zone Project feat. Nadia

4. "Почивни дни" - Криско

5. "Кой ден станахме" - Angel & Moisey Feat. Krisko

6. "4321" - Рафи

7. "Баш майсторска" - Billy Hlapeto & Lexus Feat. Dim4ou

8. "Цяла нощ" - 100 Kila feat. Лора Караджова

9. "Когато ти трябвам" - Billy Hlapeto feat. Mihaela Fileva

10. "Спри" - Богомил

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ