НАП вече запорира и по интернет

НАП вече запорира и по интернет

НАП вече запорира и по интернет

Публичните изпълнители на НАП вече запорират банкови сметки по интернет, съобщиха от агенцията. От ведомството вече изпращат по електронен път и подписани с електронен подпис запорните съобщения до банките. Новият почин  стартира първоначално в София, Варна и Пловдив.

Над 1000 души с просрочени задължения за данъци и осигуровки от трите региона са получили запор на банковите си сметки след изпращане на горепосоченото съобщение.

Запорът върху банковата сметка е една от принудителните обезпечителни мерки, които НАП налага, заради невнесени в срок данъци и осигуровки. Друга подобна мярка е запор върху работната заплата. Сред собствеността, която също може да подлежи на запор, заради задължения към хазната, са движимите вещи - лични и служебни автомобили, селскостопанска техника, яхти и т.н.

Запори могат да бъдат наложени и върху оборотните стоки на фирмите, както и върху бъдещи плащания към тях. Често, публичните изпълнители налагат и възбрани върху недвижимите имоти на длъжниците. Изброените обезпечителни мерки се налагат тогава, когато са изчерпани всички други възможности да бъдат събрани натрупаните и неплатени данъци и осигуровки.

Прилагането на новия начин на запориране на банковите сметки ще продължи и занапред, подчертават от НАП. Предстоят преговори за разширяване на кръга на банките, с които агенцията  ще работи по този начин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ