Насрочиха за 15 април делото за фалита на КТБ

Насрочиха за 15 април делото за фалита на КТБ

Насрочиха за 15 април делото за фалита на КТБ

Софийският градски съд ще заседава по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) на 15 април, съобщи БНР.

Съдия Иво Дачев е възобновил служебно спряното дело и незабавно го е насрочил  след като вчера Върховният административен съд излезе с окончателно определение, че акционерите нямат правен интерес за оспорват решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката.

Наа заседанието, което ще започне в 10 ч., ще бъдат призовани КТБ чрез временните синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и Софийската градска прокуратура, както и встъпилите в процеса акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

"15 април е най-ранната дата, на която може да се проведе заседание, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по чл. 56, ал. 3 от ГПК по отношение на прокуратурата и встъпилите акционери", обясниха от съда.

Съдът е изискал от БНБ до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

Освен това съдия Дачев е задължил временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев в същия срок да предоставят акт за встъпване в длъжност. "При неизпълнение на срока, същите ще бъдат заменени", пише в определението.

Освен това на всички страни в процеса е дадена възможност да заявят дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност (чл.11 ал. 2) делото да се гледа при закрити врати и дали са съгласни то да бъде публично.

След заседанието съдия Дачев ще има 7 дни, за да реши дали да открие производство по несъстоятелност на КТБ.

Решението му подлежи на въззивно и касационно обжалване по общия ред, но в съкратени срокове. Срокът за въззивно обжалване е 7-дневен. Право на жалба имат квесторите на банката и Централната банка, а право на протест - прокурорът.

Обжалването не спира изпълнението на решението на съда за откриване на производството по несъстоятелност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ