Николай Христов: Устойчива икономика се гради с диалог, не с отрицание

Николай Христов: Устойчива икономика се гради с диалог, не с отрицание

Николай Христов: Устойчива икономика се гради с диалог, не с отрицание

Всеки от нас носи отговорност за изграждането на един устойчив свят, устойчива икономика и общество. Това заяви Николай Христов, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг" на форума на сп. "Мениджър" - "Зелената култура на нацията". Г-н Христов говори за това как да преминем на качествено нов етап в дискусията за околната среда. Вижте какво каза той:

Бих искал да се върна на темата на конференцията „Рио+20” за устойчивото развитие на обществото. Може би трябва да погледнем малко по-глобално над нещата. За мен има 4 аспекта, от които трябва да се интересуваме. Това са държавното управление, гражданското общество, бизнесът и медиите. Бих искал да скицирам някои неща по тези направления. Всяко демократично общество определя възможност за промяна на курса на развитие на всеки 4 години.

В една периодичност ние можем да видим много драматични промени, които могат да бъдат и много объркващи. Гражданското общество е още по-интересно, то изигра много важна роля през годините индустрията да осъзнае, че тя трябва да бъде отговорна и екологосъобразна. Връщайки се назад обаче гражданското общество изигра своята роля противопоставяйки се на бизнеса, казвайки „не” на замърсяването, казвайки „не” на практики, които водят до увреждане околната среда. Това е хубаво, но въпросът е как да минем напред, каква е следващата стъпка, защото заставайки отпред и тропайки с крак да кажеш „не” не е градивно.

Бизнесът е само част от тези 4 стълба, за които говорим и той не може да понесе цялата отговорност за нашето устойчиво развитие. Един аспект, интересен по отношение на бизнеса и дискуитиран в различни форми е разграничаването между големи корпорации и малкия бизнес. Това, което се забелязва е, че големите корпорации осъзнават своята корпоративна социална отговорност. Тя вече не само е заложена, но тя е очаквана практика от тях. Ние, като общество трябва да се замислим върху тези малки опортюнистични проекти, които се опитват да използват някаква ниша във времето, за да могат да реализират печалба, които осигуряват производство в задния двор, което може би не е най-екологосъобразното или социалнотоговорното.

За медиите трябва да кажа, че съм голям любител на списание „Мениджър” и съм много горд, че то вече излиза на рециклирана хартия, дори вече го чета само в електронен формат. Обществото се променя. Всички сме свидетели на така нареченото F общество, обществото на Facebook. Това, което медиите бяха вече не са. Ако населението се информираше от радио и телевизия, вестници, голяма част от него вече се информира от социалните мрежи. Каналът, в който тече информацията е много различен, източниците са много различни, имат своите специфики. Така че въпросът е какво да направим. Смятам, че би било недостатъчно сериозно да кажем, че само един от тези стълбове е отговорен. Всички тези четири стълба трябва да взаимодействат и да вървят напред. Трябва да излезем от това противопоставяне, което наблюдаваме от доста време. Мисля, че вече сме на качествено нов етап, хората от бизнеса осъзнават своята отговорност към опазването на околната среда и към развитието на обществото.

Въпросът е как да намерим формата, в която всички тези четири стълба могат да следват една цел, да започнат диалог и това, което те поставят на масата да е дългосрочно. Бизнесът не може да понесе цялата отговорност. Това, което се опитваме да правим в „Челопеч Майнинг” е да работим заедно, най-вече с държавната и местната власт, с различните прояви на гражданското общество. В началото отворихме два информационни центъра, където хората могат да се информират за това какво компанията прави и какво не прави. Първата година имаше нулев интерес. Чак след седем години хората започват да проявяват интерес. Така че пътят е дълъг и пълен с предизвикателства, но наистина трябва да гледаме на тези предизвикателства като на възможности, за да можем да осигурим бъдещето на нацията и бъдещето на нашите деца. Време е да прескочим вече отрицанието и да минем към диалог. Това е градивната форма, под която можем да изградим устойчива икономика и устойчиво общество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ