Нова компания може да замести БДЖ

Нова компания може да замести БДЖ

Нова компания може да замести БДЖ

Възможно е проблемите в БДЖ да доведат до създаването на ново дружество, каза за "Хоризонт" министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Това са проблеми, трупани едва ли не вече десетилетия. Нужна е била политическа воля те да бъдат решени. Като прибавим и фактическата обосновка, затварянето на Кремиковци, затварянето на торовите заводи, затварянето на тежката металургия, е факт, че железниците в това състояние, в което са, не могат да продължат да съществуват. В крайна сметка железницата трябва да бъде такава, каквато държавата може да си я позволи. Ако не успеем да оздравим тази железница, този оператор БДЖ, се търсят механизми за създаване на нова компания”, отсече министърът.

Министър Московски покани членовете на синдикатите в железниците за разговор още утре. Председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев потвърди готовността си за диалог. Той посочи в каква посока ще бъдат отправяните към сегашното ръководство на железниците искания:

„Не мога да приема, че в Съвета на директорите трябва да бъдат трима изцяло външни и само финансисти. Мисля, че поне един железничар трябва да има вътре. Като изхождаме от тежката ситуация, мисля, че трябва да има представител от Министерството на финансите и Министерство на транспорта”, каза той пред БНР.

Има доста желаещи да напуснат системата на БДЖ, за да получат предлаганите като компенсация 6 брутни заплати, каза Петър Бунев. Според него от предложението ще се възползват около 1000-1200 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ