Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит встъпи в длъжност

Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит встъпи в длъжност

Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан официално поема поста. Той беше посрещнат в село Моравица на границата на епархията, съобщи БНР. Там  дядо Йоан целуна земята и обеща да работи за мир и благоденствие на хората от неговото паство. 

След оспорвания избор на новия митрополит, пред патриарх Неофит Йоан каза: „Надявам се, че в бъдеще не ще бъда лишен от вашата и на техни Високопреосвещенства любов и опитност. За вдъхновяващо ръководство в своята работа ще имам днешното ваше напътствено слово”.

Знеполският епископ Йоан спечели поста с 9 гласа, срещу три за Мелнишкия епископ Серафим.

Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. Получава епископска хиротония през 2007 г. Оттогава е викарий на Софийския митрополит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ