"Ода на радостта" огласи цяла България точно в 12 ч.

1250 талантливи деца огласиха България с химна на Европа „Ода на радостта“ днес точно в 12 ч. с музикални изпълнения в 28 града.

В София близо 100 деца и Градския духов оркестър на столицата изсвириха одата от Девета симфония на Бетовен пред Народния театър. Освен насъбралата се многобройна публика, специални гости на събитието, организирано от сп. „Мениджър“, с подкрепата на Информационното бюро на Европейския парламент у нас беше еврокомисар Кристалина Георгиева и ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова.

„Ние вярваме в Европа и Европа вярва в нас. Това е основното послание, което страната ни трябва да изпраща към европейците“, заяви еврокомисар Георгиева, която аплодира младите таланти от музикалното училище „Любомир Пипков“, Първа Английска Езикова Гимназия и професионалната гимназия по електротехника и автоматика.

„Това, което правите е много хубаво, защото обединява две неща – таланта на българите и връзката между поколенията. Много се радвам, че това се прави не само в столицата. Моите поздравления, че създавате празничния дух на 9 май в цялата страна!“, каза за „МениджърНюз“ още г-жа Георгиева.

След изпълнението на Ода на радостта професионалистите от Градския духов оркестър поведоха столичани на музикална обиколка из Европа, като изсвириха емблематични мелодии от различни страни. Сред тях бяха унгарски танц, полка, валс, дунавско хоро.

"Одата на радостта" прозвуча в още 27 български града. В Бургас 50 деца от музикалната паралелка в СОУ "Димчо Дебелянов" и Духовият оркестър на града изпълниха одата пред сградата на Общината, предава burgas.bg

Духовият оркестър на град Добрич с диригент Стоян Монов и Представителният средношколски духов оркестър при СОУ „Св. Климент Охридски” с диригенти Драгомир Капитанов и Леонардо Хубесарян също изсвириха химна на Европа точно в 12 ч., пише агенция „Дарик“. След това младежи пуснаха в небето 12 сини балона със знака на ЕС.

В Сливен празникът беше в целия град. В инициативата се включиха младите музиканти от Обединена школа по изкуствата към НЧ „Зора”, които свириха в Драматичния театър „Стефан Киров” в 12 часа. В същия час пред сградата на общината Духовият оркестър „Карандила Джуниър” изсвири одата пред общината, пише Sliven Press.

Силистра беше огласена от изпълнението на 12 ученици от фанфарния оркестър на основно училище „Отец Паисий". Празникът продължи с авторски стихотворения и изпълнения на Вокална група "Бяло, зелено, червено". Десетки силистренци, младежи, представители на държавната и местна власт, на съюза на ветераните, на политически и обществени организации поднесоха венци и цветя пред паметника-символ на смелостта на 31-ви силистренски пехотен полк, заслужено завоювал името си „Железният“, предава sedmicata.net.

Точно в 12 ч. в Благоевград химнът на Европа беше изпълнен от Детско-юношеският духов оркестър към Обединен детски комплекс с диригент Севдалин Ников. Празникът на Европа в града започна с изпълнението на одата и продължи с поднасяне на цветя на пред паметната плоча на загиналите във войните за Освобождението и Независимостта на България, предава "Дарик".

в Сандански два оркестъра в парадни костюми изпълниха "Одата на радостта" в центъра на града. Духовият оркестър и състав ученици с ксилофони бяха посрещнати от зам. кмета на Сандански Мария Чинкова.

 

 

 

В Балчик празникът започна с официална церемония по издигането на флага на Европейския съюз. Знамето беше издигнато от председателя на ученическия парламент Петър Морянов. Последва изпълнение на мажоретния състав към Общинския детски комплекс, а в следобедните часове ще се проведе галаконцертът на конкурса "Моята България", предава "Дарик".

В Димитровград 40 възпитаници на СОУ "Васил Левски" изпълниха "Ода на радостта". "Включването в инициативата млади хора да пеят в Деня на Европа е резултат от работата на учителите и инициативата на самите ученици", коментира директорът на СОУ "Васил Левски" Антон Иванов за haskovo.net. Кметът Иво Димов също присъства на събитието и подчерта, че с подобни мероприятия се възпитават европейските ценности у младите хора като представители на Обединена Европа.

Ловеч се включи в инициативата ни с невероятен спектакъл на Младежкия духов оркестър и мажоретни състави с ръководител Тотко Рогашки. Празничното дефиле премина през централната градска част. След това точно в 12 ч. Младежкият духов оркестър изсвири химна на Европа, а след него и химна на България. Пред общината музикантите бяха облечени с фланелки с надпис „5 години България в ЕС”, а зрителите получиха дипляни, от които да се запознаят с Европейския парламент и с българските 17 депутати в него. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев поздрави присъстващите с Деня на Европа и с Деня на победата над армиите на Хитлер. „Заради тези две събития днес може да кажем, че 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. 9 май е повод за празнични прояви в много европейски държави. И ние тук, в Ловеч, показваме, че се чувстваме вече като част от обединена Европа” – каза още в словото си Казанджиев.

 

Сп. "Мениджър" благодари на всички национално отговорни медии, които отразиха и подкрепиха нашата инициатива! Специални благодарности на българските общини и бурни, горещи аплодисменти за младите музиканти и техните ръководители!

Любителски кадри от изпълнението пред Народния театър "Иван Вазов" можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ