Орешарски се отчита за 100-те дни, ГЕРБ подаде вот на недоверие

Орешарски се отчита за 100-те дни, ГЕРБ подаде вот на недоверие

Орешарски се отчита за 100-те дни, ГЕРБ подаде вот на недоверие

Премиерът Пламен Орешарски направи отчет пред депутатите за първите 100 дни управление на кабинета.

Отчетът първоначално беше насрочен за миналия петък, 13-ти септември. По-късно стана ясно, че Орешарски ще запознае народните представители със свършеното до момента през тази седмица.

Премиерът Пламен Орешарски заяви при отчета си за 100-те дни управление, че това е най-академичното и непартийно правителство за последните 20 г., и отново каза, че има постепенно освобождаване на страната от страха. След отчета му депутати от ГЕРБ викнаха "Оставка".

Орешарски обясни, че от години във всички други европейски страни имало масови протести срещу фискалното затягане, при това в страни далеч по-богати от нашата, предаде "Фокус".

"Възстановяването на нормалния демократичен ред е предпоставка за каквито и да било реформи", коментира министър-председателят, цитиран от БТА.

По думите му това е „най-академичното правителство за последните 20 г. – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени”.

Основните задачи на кабинета за първите 100 дни са:

провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

Първата реализирана мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите. Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители.

С 10% намаляла междуфирмената задлъжнялост за месец юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13.1 млн. лв. за 2013 г. и 41.2 млн. лв. за 2012 г.

Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки.

„Имаме първи отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство от нерегламентирани търговски практики”, заяви Орешарски.

ГЕРБ от своя страна внесоха днес вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, предаде “Фокус”. Вотът на недоверие е заради политиката в сектор инвестиционно планиране.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че инвестиционното проектиране е пълен провал. „По инвестиционното проектиране дори не е и почнало нещо да се прави, а са изхарчени маса държавни пари“, заяви Борисов.

Преди два дни Борисов обяви, че вотът ще бъде за цялостната политика на кабинета, но за по-малко от 24 часа промени стратегията. Вчера Борисов заяви, че ще се иска вот на недоверие за секторните политики.

Причина за преформулирането на вота станаха изказвания на лидери в Реформаторския блок, според които вот за цялостна политика ще даде комфорт на правителството от 6 месеца, в които никой няма право да поиска нов вот от подобно естество.

„От това, което чух снощи от Радан Кънев, че с пълен вот за 6 месеца обслужваме БСП, това е много тежък упрек към нас и не мога да го допусна. Меглена Кунева е казала, че е по-добре с няколко частични вота на недоверие да се работи и да не се дава този комфорт от 6 месеца. Обадиха ми се няколко души от протестна мрежа. Най-малкото, което ще направя, е да го премисля с колегите. При всички случаи остава за четвъртък”, аргументира се Борисов.

На въпрос защо не са преценили този казус преди обявяването за внасяне на вот за цялостна политика, Борисов обясни, че поредица от вотове според него девалвират този политически инструмент "и ставаме такива, каквито бяха те в предишното управление – правеха вотове на доверие, които не минаваха и само се губеше време”.

Частични вотове на недоверие ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. „Дълго обсъждахме какъв да е вотът. Стигнахме до решението да бъде по определена политика – въобще няма политика в това министерство. Не знам дали същото не може да се каже и за цялото правителство. Проблемът е, че няма политики, но това е най-абсурдният сектор. Колебаехме се дали да бъде по цялостната политика, каквато няма, но все пак факт е, че сме внесли частичен вот. Такива ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободят от този ангажимент, като правителството си подаде оставката”, посочи Главчев.

„Надяваме се, да не внасяме много такива вотове. Внесохме в определена политика. Предстои да продължаваме с този начин на внасяне на вотове”, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ