Осем са арестуваните след снощното сбиване в село Гърмен

Осем са арестуваните след снощното сбиване в село Гърмен

Четирима души са ранени, а осем - задържани, след сбиването между българи и роми в село Гърмен в събота, съобщава Darik News.

Нощта в размирното село е протекла сравнително спокойно, подадени са още две сигнала за сбивания, но при тях няма пострадали, тъй като полицията се е намесила своевременно. За 11.00 часа днес е насрочен протест с блокада на пътя Огняново-Гърмен заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център.

Скандалът в събота е възникнал в квартал "Заграде" на Гърмен между две компании - едната от българи, другата от роми, заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейка, а българите играели карти.

Тези, които играели карти, поискали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване. „Били са се с камъни, дървета, с брадви, с каквото намерят", разказа за Дарик кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Веднага след подаването на сигнала за сбиването кварталът е обграден от полиция. Въведен е пропускателен режим, тъй като тръгнало слух, че роми от Петрич са тръгнали, за да окажат помощ на събратята си от Гърмен. Българите очаквали нападение от ромите и се подготвили да им дадат отпор.

Снощи в подкрепа на полицаите от Г. Делчев в Гърмен са пристигнали подкрепления от Разлог и Банско.

Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите от квартала. Кметът Капитанова е наредила пълна адресна проверка на живущите в квартала роми, тъй като има съмнения, че в него има хора без адресна регистрация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ