Отмениха решението за избора на Делян Пеевски като председател на ДАНС

Отмениха решението за избора на Делян Пеевски като председател на ДАНС

Депутатите отмениха решението за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Гласуваха единодушно 128 народни представители.

Парламентарната група на ГЕРБ не присъства в пленарната зала, след като вчера лидерът й Бойко Борисов обяви, че напускат парламента и ще се връщат само за гласуване на промените в Изборния кодекс, предаде „Фокус”.

При представяне на проекта за отмяна решението за избиране на председател на ДАНС, прието от Народното събрание на 14 юни 2013 г., председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан заяви от парламентарната трибуна:

„Решението е подписано от г-н Сергей Станишев и Лютви Местан. Мотивите за този проект на решение са кратки – решението на 42-ото Народно събрание за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остра обществена реакция. В резултат още на следващия ден – 15 юни, г-н Пеевски в изявление до медиите съобщи, че отказва да встъпи в длъжност. Политически отговорният прочит на ситуацията налага като очевидна необходимост решението за избиране на председател на ДАНС да бъде спешно отменено, за да се отвори възможност министър-председателят да внесе нова кандидатура за председател на ДАНС, която след необходимите консултации да се обсъди и приеме по нарочно разписана парламентарна процедура”.

„Струва ми се, че след развитието на казуса „Пеевски” през последните дни тези кратки мотиви не могат в достатъчна степен да обосноват решението за отмяна. Смятаме, че дължим още отговори най-вече за политическите поуки от казуса „Пеевски”, посочи Местан.

Депутатите обаче отхвърлиха предложение на ГЕРБ в програмата на парламента да бъде включен Законопроект за изменение на Закона за ДАНС. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Искра Фидосова. Законопроектът е внесен вчера в деловодството на Народното събрание. По него гласуваха 120 народни представители, от които 3 – „за”, 106 – „против” и 11 – „въздържал се”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ