Официално, Доган подаде оставка, нападателят признал мотиви

Официално, Доган подаде оставка, нападателят признал мотиви

Лидерът на ДПС Ахмед Доган официално подаде оставка пред Националната отчетно-изборна конференция на ДПС. След тричасово прекъсване на форума заради безпрецедентното публично нападение срещу него, извършено от 25-годишния Октай Енимехмедов, заседанието бе възстановено, а партийният лидер се завърна в залата, където бе посрещнат на крака, с бурни аплодисменти от делегатите. От негово име, Филиз Хюсменова изчете речта, прекъсната към 12.33 ч. от опита за покушение. В словото, Доган заявява, че този път е категорично решен да се оттегли от председателския пост, посочва Лютви Местан за свой приемник и призовава съпартийците си да го подкрепят.

Междувременно стана ясно, че нападателят Октай Енимехмедов вече е споделил пред разследващи мотивите си. "Разговарях с нападателя на Ахмед Доган, той ни каза неговата версия, но няма да я споделя с вас", заяви пред журналисти, градският прокурор на София Николай Кокинов. "Разменихме няколко изречения. Той не беше в добра кондиция, имаше кръв по лицето му. Беше изпратен в медицинско заведение.", добави още той.

Нападателят е настанен в здравно заведение и в момента му се оказва необходимата медицинска помощ, няма никакъв проблем за него, потвърди и вътрешният министър. Вероятно нападателят е получил различни наранявания след като бе бит и ритан от делегати на конференецията малко след като бе повален на земята. По данни на шефа на НСО, ген. Коджейков, той е бил обезвреден от служители на НСО, натоварени с персонална охрана на Доган.

Повдигната му е мярка "задържане под стража" за 24 часа, която ще бъде удължена впоследствие на 72 часа, съобщи преди малко главният прокурор Сотир Цацаров. Октай Енимехмедов ще бъде обвинен в опит за убийство. Започнали са следствени действия и претърсвания не само на адреса му в София, но и в родния му град Бургас, заяви още Цацаров. Той отказа да коментира дали мотивите са от лично естество или някакви други, както и дали има съучастнизи. На въпрос разследва ли се версия за инсценировка Цацаров отговори, че се работи по всички възможни версии. Предстои да се направи психиатрична експертиза, както и експертиза на пистолета, който Октай насочи към лидера на ДПС.

Имало е два опита за изстрел при нападението, но вероятно пистолетът е засякъл, съобщи междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов. Оръжието действително е било газов пистолет.

„Практиката е показала, че от газово оръжие не би могло да стане убийство, освен ако не бъде преправено на бойно, но в случая говорим за газово оръжие”, каза още Цветанов. Той добави, че към момента се изяснява всичко, свързано с нападателя като негови връзки и дали е споделял намеренията и мотивите си със свои близки.

Енимехмедов не е бил в състава на официалните делегати и гости на конференцията от Бургас. Баджът, с който е влязъл, е бил от младежката конференция на ДПС през ноември 2012 г.

По адресна регистрация Енимехмедов се води живеещ в Бургас, в комплекс "Славейков". В София е бил студент в УАСГ, уточни Цветанов и конкретизира появилите се по-рано информации за криминално досие. През 2010 г. в Кюстендил Енимехмедов е имал административна глоба за притежаване на наркотични вещества. През 2011 г. е оказал съпротива на органите на властта. Има прояви за грабежи и хулиганство, каза Цветанов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ