Още една оставка в ДКЕВР

Още една оставка в ДКЕВР

Освен председателя на ДКЕВР Анжела Тонева молба да напусне регулатора е подал и Михаил Димитров, който е член на комисията. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай, предаде „Дарик“.

"Напрежението в енергетиката е от много години, състоянието й, когато я поехме от предишните управляващи, беше обявено от трибуната на Народното събрание със съответните задължения и недостатъци, включително и проблемът в ДКЕВР с постоянните смени на председателя", каза Аталай. Той посочи, че тези смени са били характерни за времето на предишните управляващи, а Анжела Тонева не е назначена от настоящите властимащи.

Според председателя на енергийната комисия в парламента ДКЕВР трябва да се натовари със сериозни отговорности и да има сериозен брой комисари, които да осъществяват постянен контрол над онези предприятия, които са в регулация.

Причината за оставката на Тонева най-вероятно е оказваният в последно време натиск върху ДКЕВР да намери начин да намали цените на електроенергията от 1. януари 2014 г.. Правителството иска това да се случи, въпреки че последното намаление от 5% вече оголи дефицити от няколкостотин милиона лева. Търсеното орязване на разходите е трябвало да дойде от Електросистемния енергиен оператор (ЕСО), който да намали таксата си за пренос с два лева (т.е. с 30%). Това обаче може да срути финансово ЕСО. 

Тонева сякаш не харесваше и новата такса от 20% върху приходите на фотоволтаичните и вятърните централи. Оказа се, че приходите от нея няма да отиват за попълване на енергийните дефицити, нито пък ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР (който после да се оправя със съмнителната откъм законност такса), а за плащания към социално слаби (каквато беше идеята на служебното правителство, но при облагане на всички енергийни дружества).

Според слуховете постът начело на ДКЕВР ще бъде предложен на сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ