Парламентът заработи на бързи обороти

Парламентът заработи на бързи обороти

Парламентът заработи на бързи обороти

Призивът на Станишев от вчера за избори през юли подейства като сигнал от стартов пистолет за парламента. В спешен порядък, на фона на бурни вълнения и политически сценки от страна на „Атака”, която се яви с плакати „Оставка” сутринта в сградата на Народното събрание днес, депутатите отмятат дела след дела.

След три часа спорове, с гласовете на БСП и ДПС мина спорната точка за избор на 7 нови членове на Сметната палата - Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев. След като бяха избрани със 111 гласа „за” от БСП и ДПС, 80  "против" и един депутат от левицата „въздържал се”, те положиха и клетва. "Атака" не участва в гласуването.

Орешарски ще каже всичко за "Южен поток"

                Междувременно, по предложение на ГЕРБ, народните представители приеха и решение в петък премиерът Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев да бъдат изслушани за казуса с „Южен поток”. Предложението беше подкрепено и от депутати от Коалиция за България, а вицепремиерът Даниела Бобева обеща пред журналисти в кулоарите: „В петък, Орешарски ще разкаже всичко за „Южен поток”.

Припомняме, че министър-председателят разпореди изненадващо да бъдат прекратени всякакви действия по проекта, докато не бъдат спазени всички условия и изисквания от страна на ЕК. Ден по-късно енергийният министър Драгомир Стойнев пък обяви, че „Южен поток” е необратим и въпросът не е дали ще се строи, а как.

Кабинетът ще подава ли оставка?

На фона на започналите вече в пленарна зала обсъждания за поискания от ГЕРБ пети вот на недоверие срещу правителството, вицепремиерът Бобева зададе нова тема за размисли, версии и сценарии, като заяви, че кабинетът "подготвя точки за заседанието си и през следващата седмица."

Лидерът на БСП Сергей Станишев даде задочно указания на Орешарски да подаде оставка на правителството веднага, „след като преодолее вота на недоверие”, който се очаква да бъде гласуван този петък.

Министърът на околната среда Искра Михайлова, която вече е избрана за евродепутат пък директно заяви, че правителството не е обсъждало оставката си на днешното си заседание.

Дебатите по вота продължават. Премиерът и голяма част от министрите са в залата като бяха посрещнати с аплодисменти от депутатите от БСП и ДПС и викове „Оставка от крилото на ГЕРБ. Финансовият министър Петър Чобанов представи пред депутатите свършеното от кабинета във финансовата област и коментира, че мотивите за вота на недоверие и самия вот е „претоплен тюрлюгювеч от миналата година, който продължава да бъде безсолен.”

Според мотивите за вота на вносителя – ПГ на ГЕРБ, приходите за първите четири месеца на тази година по консолидираната фискална програма изостават значително спрямо заложените. Спрямо същия период на 2013 г. постъпленията от налозите нарастват едва със 123 млн. лв., като по отношение на ДДС и на акцизите приходите са под нивата на миналата година. Близо 500 млн. лв. по програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите са били разпилени, без правила, анализ и критерии по общини, заяви Менда Стоянова от парламентарната трибуна при представянето на искането за вота.

За инвестиционна програма на министерствата в бюджета са определени 210 млн. лв., но на практика те не са имали такива програми, пише още в мотивите на вносителите.
Около 160 млн. лв. са неразплатените надлимитни средства за болниците за първите шест месеца на годината, а на годишна база се очертава дефицит от около 500 млн. лв.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ