Потреблението се свило с 5,5% за година

Потреблението се свило с 5,5% за година

Потреблението се свило с 5,5% за година

През декември 2012 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с 5,5% на годишна база. Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намалява с 0,5% спрямо предходния месец, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Оборотът през декември 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,2%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2,7%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,3%.

Намаление на продажбите е регистрирано при поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16,8%, при компютърната  и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1,6%, при битовата  техника, мебелите  и други стоки за бита - с 1,5%, и при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,2%.

През декември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства по-съществено в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 13,5%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 11,6%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,7%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,3%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ