Почина Димитър Гочев

Почина Димитър Гочев

Почина театралният режисьор Димитър Гочев. Той си отиде от този свят след кратко и тежко боледуване в Берлин. 70-годишният български творец беше едно от най-големите имена в германския театър. Театралната критика в Германия на два пъти (1991 и 2005) го избира за режисьор на годината.

"Ввестниците ще пишат много за Митко. За постановките и наградите. За скандалите. За пъпната му връзка с Хайнер Мюлер. За уискито и цигарите. За огромното му сърце. За трупата му, за приятелите и семейството му. За Първомай, за жилавата му българска идентичност. И ще го качат на пиедестал. Не че не му се полага. Полага му се повече, отколкото на мнозина други. Но той не искаше това. Той искаше хората. Така и умря: препълнен с хора, препълнен с театър. Ще липсваш на хората, Митко", пишат от българската редакция на „Дойче веле“.

Димитър Гочев e роден на 26 април 1943 г. в гр. Първомай. Завършил е театрознание в университета "Хумболт" в Берлин, а след това в продължение на няколко години е работил като асистент в берлински театри. Режисьорският му дебют в България е с постановката на "Когато гръм удари" на Пейо Яворов през 1972 г. До 1986 г. е работил в театрите на Плевен, Монтана, Русе, Враца, в театър "София" и Бургас. От 1986 г. живее и работи в Германия.
Многократно е бил сред победителите в майските "Берлински театрални срещи" През 1992 с "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, през 2004 - с "Битката на негъра и кучетата", а през 2007 – с "Иванов". Заедно с актьора Самуел Финци през 2011 г. получават престижната театрална награда на Берлин заради епохалните, според журито спектакли в "Битката на негъра и кучетата", "Иванов", "Перси" и "Палата номер 6" на сцените на "Фолксбюне" и "Дойчес театер Берлин".

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ