Почина доайенът на българската опера Иванка Митева-Коралова

Почина доайенът на българската опера Иванка Митева-Коралова

Почина доайенът на българската опера Иванка Митева-Коралова. Тя си отиде на 102-годишна възраст, което я направи най-дълго живялата изпълнителка в оперната история на България, съобщиха от Софийската опера и балет.

Столичната опера отбеляза 100-годишнината на певицата на 30 януари 2011 г. с представлението "Хофманови разкази". Иванка Митева-Коралова има 25-годишна кариера, в която най-дълго е била в ролята на Мадам Бътерфлай – повече от 20 години в десетки спектакли.

Родена е във Враца. 16-17-годишна пристига в София за прослушване при Иван Вулпе. Ученичка е на Вулпе, Пенка Тороманова и Христина Морфова. Работила е с големия бас Димитър Кожухаров и с режисьора Михаил Хаджимишев.  В Софийската опера пее от 1936 г., а през 1940 печели Хумболтова стипендия и специализира в Берлин.
Близко приятелство я свързва с Магда Петканова, Анна Каменова и Николай Лилиев. Запленен от таланта й, Любомир Пипков дописва специално за нея малка ария за премиерата на операта си „Янините девет братя“ през 1937 г. Иванка Митева е съпруга на писателя Емил Коралов, с когото живее 41 години.

Поклонението ще се състои на 23 декември от 13.30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта й!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ