Председателят на ДКЕВР подаде оставка

Председателят на ДКЕВР подаде оставка

Председателят на ДКЕВР подаде оставка

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка, това съобщиха от пресцентъра на комисията.

Анжела Тонева бе определена от правителството за председател на регулатора на 5. юни 2013 г. Тя трябваше да довърши мандата на дотогавашния председател Евгения Харитонова, която подаде оставка само три месеца, след като оглави регулатора. 

Тонева е разговаряла с премиера Пламен Орешарски и твърди, че върху нея не е оказван натиск. Тя заяви, че не желае да коментира официално пред медиите решението си да напусне поста си, предаде Фокус. 

Причината за оставката на Тонева най-вероятно е оказваният в последно време натиск върху ДКЕВР да намери начин да намали цените на електроенергията от 1. януари 2014 г., пише "Капитал". Правителството иска това да се случи, въпреки че последното намаление от 5% вече оголи дефицити от няколкостотин милиона лева. Търсеното орязване на разходите е трябвало да дойде от Електросистемния енергиен оператор (ЕСО), който да намали таксата си за пренос с два лева (т.е. с 30%). Това обаче може да срути финансово ЕСО. 

Тонева сякаш не харесваше и новата такса от 20% върху приходите на фотоволтаичните и вятърните централи. Оказа се, че приходите от нея няма да отиват за попълване на енергийните дефицити, нито пък ще бъдат прехвърлени в бюджета на ДКЕВР (който после да се оправя със съмнителната откъм законност такса), а за плащания към социално слаби (каквато беше идеята на служебното правителство, но при облагане на всички енергийни дружества).

Според слуховете постът начело на ДКЕВР ще бъде предложен на сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев.

Анжела Тонева Райкова е родена на 5 май. Магистър е по икономика към Университета за национално и световно стопанство, гр.София. Има също така квалификационно обучение по ценообразуване на енергийни продукти и услуги и участие в международни проекти за институционална подкрепа и помощ за изграждането на енергийния регулатор в България. Обменяла е опит по енергийно регулиране с експерти от Португалия, Дания, Унгария и Румъния.

От юни 2013 г. е председател на ДКЕВР. Член е на комисията от септември 2009 г. От януари 2001 г. до август 2009 г. работи като главен експерт и директор на дирекция в специализираната администрация на ДКЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ