Президентът обещал принципна подкрепа на АБВ за промяна в Конституцията

Президентът обещал принципна подкрепа на АБВ за промяна в Конституцията

Президентът обещал принципна подкрепа на АБВ за промяна в Конституцията

Получихме принципната подкрепа на президента Росен Плевнелиев за промяна в Конституцията, съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ и народен представител в 43-ото Народно събрание Мариана Тодорова след консултации при държавния глава.

На срещата, от АБВ са представили няколко принципни идеи за промени в основния закон на държавата, свързани конкретно с избор на президент.
"Считаме, че не трябва да е задължително кандидатът за президент да е роден в България, да има българско гражданство и да е пребивавал през последните пет години в страната“, уточни Тодорова и поясни, че от АБВ искат да приравнят критериите за избор на президент с критериите за избор на депутат, но определи това като формална причина. „Бихме искали в политическия живот на страната да имат възможност да се включват и българите в чужбина, които са над 2 млн."

Също така, от партията предлагат президентът да има правото да реализира пряко референдум, без да е нужно одобрението на НС , както и да се търсят нови механизми за придаване на по-голяма тежест на президентското вето, тъй като понастоящем то се преодолява твърде лесно в пленарна зала.
"За референдума получихме подкрепа за промяната в Конституцията“, коментира Мариана Тодорова. По думите й, президентът е бил принципно за това, тъй като Конституцията е жив организъм и според нуждите на обществото може да се променя. „Това предстои да се реши в дебатите, които ще проведем“, заяви тя.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ