Преливат още 8 язовира, задава се нова вълна от сняг и дъждове

Преливат още 8 язовира, задава се нова вълна от сняг и дъждове

Преливат още 8 язовира, задава се нова вълна от сняг и дъждове

Тежкото бедствие в хасковско след скъсването на стената на яз. „Иваново” може да се окаже само началото на сериозен природен катаклизъм в страната. Преди малко стана ясно, че други 8 язовира в област Кърджали преливат.

Очаква се да прелее язовир "Студен кладенец" от каскадата "Арда". Властите в Гърция вече са предупредени за опасност от наводнения, а жителите на шестте села по течението на Арда от наша страна са в готовност за евакуация.

Преди малко повече от час е започнал да прелива яз. „Ивайловград.” Язовир „Кърджали” е с девет метра под максималната си кота и положението там засега е далеч от критичното.

Според местните власти засега няма пряка опасност за жителите от всички населени места в близост до осемте микроязовира.

Не се знае обаче как ще се развие ситуацията при задаващите се нови значителни валежи от сняг и дъжд.

От Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че в следващото денонощие дъждът навсякъде ще премине в сняг, който ще образува нова, съществена покривка до 50 см. Валежите ще бъдат придружени от силен източен-североизточен вятър, което ще доведе до образуване на поледици.

Валежите ще отслабват и спират постепенно едва в сряда, когато обаче ще започне да нахлува нова студена вълна. Температурите ще се понижат чувствително и в четвъртък минималните ще са между минус 18 и минус 13, а максималните между минус 11 и минус 6 градуса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ