Прокурор Кокинов подаде оставка

Прокурор Кокинов подаде оставка

Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка, съобщиха от прокуратурата. Оставката е подадена чрез главния прокурор Сотир Цацаров до Висшия съдебен съвет.

Оттеглянето е по повод публикувани в някои средства за масова информация днес тайни записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Те са били изпратени по електронна поща от анонимен подател и домейн mail.ru. Някои онлайн издания публикуваха аудиофайлове, други пуснаха стенограми, в които са визирани Борисов, Найденов и Кокинов да обсъждат висши магистрати, журналисти, обвиненията срещу бившия земеделски министър. На моменти езикът е непристоен и циничен. Анонимният подател е мотивирал действията си с желание да покаже, че подслушванията са продължили и след падането на правителството на ГЕРБ, продължават и сега. Поредните подхвърлени СРС-та се появиха ден след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов обяви от ефира на bTV, че всички министри от правителството на ГЕРБ са били подслушвани по нареждане и със знанието на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Борисов защити Цветанов, а ГЕРБ изключи Найденов от партията.  След днешното развитие, Борисов излезе с няколко коментара, в които накратко заявява, че очевидно има "паралелно съществуващ МВР, което подслушва", че явно са слушали и дома му в Банкя, че ако е знаел че "Миро ще тръгне срещу ГЕРБ", нямало да говори с него.

Анонимните аудиозаписи от днес, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са представени на главния прокурор от Диляна Димитрова - главен редактор на Информационна агенция ПИК. Незабавно във ВКП е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

Екипът на "Мениджър Нюз" съзнателно не тиражира информацията от анонимните записи, защото не желае да участва в масовото отравяне на обществената атмосфера с компромати и задкулисни сценарии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ