Проучване: Българите са против пълната забрана на тютюнопушенето

Проучване: Българите са против пълната забрана на тютюнопушенето

Проучване: Българите са против пълната забрана на тютюнопушенето

През последните месеци пушачи и непушачи все по-често влизат в спор за това дали да се въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити места.

Представително проучване на агенция НОЕМА, проведено в периода 20 - 24 януари, показва, че 56% от хората в страната не подкрепят мерките, с които от 1 юни тази година всички кафенета, ресторанти и хотели ще са зони - свободни от цигарен дим.

Според мнозинството от участниците в анкетата цигарите нямат място само в заведенията, в които се сервира храна. В барове и кафенета обаче, трябва да остане задимено.

Любопитно, но позицията на непушачите в това изследване не се разминава съществено с позицията на пушачите. Според 71% от непушещите сега съществуващите ограничения на пушенето в заведения се спазват. Това обаче не им пречи да очакват, че никой няма да се съобразява с налагането на пълен мораториум върху пушенето в заведения.

В допитването на НОЕМА са участвали 1 500 човека на възраст над 18 години, от различни краища на страната. Проучването е извършено по телефона.

Провеждането на проучването бе провокирано от актуалната в момента дискусия за въвеждане на пълна забрана за пушене в заведенията и промяна на Закона за здравето, който през 2010 г. постави изисквания за обособяване на отделни помещения за пушене, които да са оборудвани със съответна вентилация. В момента тече дебат, в който собственици на заведения смятат, че направените от тях реконструкции и инвестиции в унисон със Закона за здравето и наредбата към него от 2010 г., биха били ненужни, ако пълната забрана влезе в сила от 1 юни 2012 г.
 
„Като цяло, впечатлението при провеждането на теренната работа е, че темата е силно интригуваща за респондентите. Общото мнение на пушачите е, че дори и да се въведе пълна забрана, това няма да ги откаже и те ще продължат да пушат“, коментира проучването Дивил Кулев, развитие изследвания и анализи в Ноема.

В края на миналата година правителството реши да въведе пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Идеята беше внесена именно от здравния министър.

Освен в затворени помещения, пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития, реши през декември 2011 г. кабинетът. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето, тъй като цигарите са рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души в света да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 % по-голям ако живее с пушач. Пушенето води до проблем при забременяване и раждане. При жените се увеличава рискът от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на консумацията на енергийни напитки от деца и подрастващи като те ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите. Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза за децата до 16 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ