Световните лидери осъдиха атентата в Бургас

Световните лидери осъдиха атентата в Бургас

Световните лидери осъдиха атентата в Бургас

Високопоставени държавници, глобални лидери и ръководители на международни организации осъдиха ужасяващата трагедия на летището в Бургас, при която автобус с израелски туристи бе взривен, 7 души загинаха и десетки бяха ранени.

Тук следват коментарите на някои от тях, посочени от световните медии и от сайта на българското външно министерство.

„Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъжда по най-строгия възможен начин смъртоносната бомбена атака срещу автобус с израелски туристи извън летището в Бургас в България. (…) Той изразява съболезнования към семействата на загиналите, правителствата и народите на България и Израел.”

От un.org

----------------------

„Решително осъждам свирепата терористична атака в Бургас, която отне живота на хора и рани много други. (…) Тероризмът във всичките си форми и изражения никога не може да бъде толериран и оправдан.”

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, в nato.int

--------------------------------

„Дълбоко съм шокирана да видя сцените на летище Бургас, където това, което трябваше да започне като щастлива ваканция се превърна в убийство. Европейският съюз напълно заклеймява всички актове на тероризъм, където и да се случват. Терористите, планирали и извършили това нападение, трябва да бъдат изправени пред правосъдието.”

Изявление на баронеса Катрин Аштън, върховен представител на ЕС

------------------------------------------------------

„Решително осъждам варварската терористична атака срещу израелци в България. Мислите и молитвите ми са със семействата на убитите и ранените и с народите на Израел, българия и на всяка друга нация, чиито граждани са пострадали в това ужасяващо събитие. Тези атаки срещу невинни хора, включително деца, са напълно недопустими. Съединените щати ще застанат със съюзниците си и ще каквато е необходимо помощ да се идентифицират и подведат под отговорност извършителите на тази атака. Докато Израел трагично още веднъж е терористична цел, САЩ потвърждават още веднъж непоколебимия си ангажимент по израелската сигурност и дълокото си приятелство и солидарност към израелския народ.”

Барак Обама, президент на САЩ, в whitehouse.gov

-------------------------------

"Осъждам този отвратителна и малодушна атака срещу невинни летовници на бургаското летище в България. От името на Европейския парламент, поднасям своите съболезнования на семействата и приятелите на жертвите и пожелавам бързо възстановяване на ранените. В момента протича пълно разследване от българските и израелските власти на този трагичен инцидент, при който загинаха граждани и от двете нации. Последните сведения потвърждават, че става въпрос за терористична атака, която аз решително осъждам. Тези, които са осъществили тази варварска терористична атака, трябва да бъдат изправени пред правосъдието."

Председателят на ЕП, М. Шулц

-------------------------------------------------------

Москва остро осъжда тази престъпна терористична атака, причинила убийството на невинни цивилни, включително жени и деца. Изказваме нашите искрени съболезнования към роднините на жертвите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените.

Участвалите в извършването на престъплението хора трябва да бъдат открити и да понесат заслуженото наказание.

Изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация

---------------------------------

Осъждам терористичния акт, който се случи днес в България. Мислите ни са насочени към пострадалите в нападението и техните семейства, каза външният министър на Норвегия Юнас Гар Стьоре.

Мнозина загинаха и бяха ранени, когато автобус с израелски туристи беше взривен в българския град Бургас в сряда.

Възмутително е, че цивилни граждани са пострадали по този начин, подобни актове на насилие са неприемливи и Норвегия осъжда каквато и да била употреба на терор. Отговорните за това трябва да бъдат заловени и да им бъде потърсена отговорност, каза още министърът.

От norvegia.bg

------------------------------

„Канада заклеймява подобни отвратителни действия безрезервно и е уверена, че българските власти и е уверена, че българските власти ще направят всичко възможно да изправят пред правосъдието извършителите на атаката.”

Външният министър на Канада Джон Байрд

------

Атентатът осъдиха с официални изявления още френският президент Франсоа Оланд, държавният секретар на САЩ Хилари клинтън, външните министри на Франция, Косово, Италия и на Обединеното кралство, външното министерство на Полша.

Междувременно българският президент Росен Плевнелиев проведе днес телефонен разговор с президента на държавата Израел Шимон Перес. Основното послание от разговора им беше, че този атентат не може да развали добрите отношения между България и държавата Израел и не трябва да се превръща в победа на тероризма над мира.

Правителственият самолет "Еърбъс" излетя тази сутрин с 65 израелски туристи на борда, които ще бъдат транспортирани до Тел Авив. Израелски военен самолет е излетял от Летище – Бургас за Тел Авив с 33-ма ранени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават