Семерджиев ту вдига, ту сваля процентите за тока и газа

Семерджиев ту вдига, ту сваля процентите за тока и газа

Семерджиев ту вдига, ту сваля процентите за тока и газа

Цената на тока ще се увеличи до 2%, а на парното – поне до 15%. Но може и да е по-малко, ако от ДКЕВР успеят да свалят още от цената на природния газ. Това заяви пред журналисти след изслушването си в Парламентарната комисия по икономическа политика председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

Преди това обаче, по време на изявлението си пред депутатите Семерджиев обяви, че цената на природния газ ще се повиши най-малко с 20 процента от 1 юли.

Текат сложни сметки как може да се омекоти удара върху потребителите, стана ясно още от думите на Семерджиев.

Например, в прогнозата за приходите си, ЕРП-та са заложили по-ниски стойности, отколкото действително са получили, обясни той. Те са намалявали загубите си в мрежата, за да получат този резултат и затова сега в ДКЕВР ще се анализират възможностите част от това намаляване на загубите да бъде в полза на потребителите.

За различните компании, стойностите са различни, но като цяло от исканото увеличение на тока с 5% може да бъдат приспаднати 3-4%, поради посочената вече тактика със загубите. От разликата ще спечелят потребителите, защото така реалното увеличение ще падне до 1 – 2 процента, изчисли Семерджиев.

Колкото до природния газ, при формирането на цената му се вземат под внимание множество фактори, но от решаващо значение е динамиката на курса на долара спрямо еврото, обясни шефът на ДКЕВР. Поскъпването на щатската валута на международните пазари оскъпява газа за „Булгаргаз”, тъй като компанията го плаща в долари.

Според Семерджиев има някои резерви за удържането на цената на топлинната енергия, така че увеличението от 1 юли да е с 15, а не както „Булгаргаз” поиска с 23%, обяви Семерджиев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ