Симеон ІІ: Има интересни плюсове, ако Меглена Кунева се кандидатира за президент

Симеон ІІ: Има интересни плюсове, ако Меглена Кунева се кандидатира за президент

Симеон ІІ: Има интересни плюсове, ако Меглена Кунева се кандидатира за президент

Симеон Сакскобургготски няма да се кандидатира за президент на изборите догодина, неговата партия НДСВ ще се пробва с бившия евроминистър и еврокомисар Меглена Кунева. Това се разбра от интервюто на някошния български цар и експремиер по "Дарик радио".

Далеч съм от изкушението да се кандидатирам за президент. За всяко нещо си има времето и моментът, и възрастта също. За мен най-голямото предизвикателство беше премиерството, изпълнителната власт. Аз започнах като държавен глава, да "завърша" като държавен глава едва ли е някаква мотивация или изкушение. Не обичам да обобщавам или да ползвам думи като "никога" и "най". Благодаря ви много, но на почти 73 години, с това, което изпитах, с усилията, които положих, а и всичко, което се изсипа върху гърба ми, едва ли рационален човек може да има друго становище от това, което вече съм решил, каза Симеон Сакскобургготски.

Меглена Кунева се ползва със сериозен престиж и в България и в ЕС и в ЕК. Има интересни плюсове, ако се кандидатира за президент, добави царят.

На въпрос за Бойко Борисов, който от бодигард станал премиер, Симеон ІІ отвърна: Ако има доброто желание, енергията и уменията и хората това го виждат, това е нещо позитивно. Защо да държим хората в кутии за едно или за друго. Запитан дали е подценил политическия му потенциал, той добави: Питайте генерала. В политиката нещата не са винаги черни и бели, има много нюанси.

Сакскобургготски говори и за кризата. "Събитията не зависят от един фактор. За излизане от кризата много зависи от нас. Ако има общо желание и целта бъде да се подобри ситуацията, то това зависи от нас. Динамиката е такава, че не бива много да говорим, защото нещата се променят много бързо. Дано финансовият министър да е прав, че кризата е свършила в България. Трябва да наблюдаваме, да се следят сигналите и да не изпадаме в черногледство и песимизъм. България има много възможности, пазарът се мени и трябва да бъдем гъвкави. Реализмът е най-важното, да бъде човек реалист и прагматичен. Резултатът ще се види по-нататък, трудно е в един момент да се види точно какво става, понякога може нещо да се изтълкува по различен начин, а пък то да се е оказало правилно. Излишно е да се дават лични оценки, тъй като нямам всички елементи за сегашната ситуация. За мен много важен е респектът към институциите, а да не ги олицетворяваме винаги с персоната, която заема този пост. Ако случайно има някакъв гаф, не трябва да се омаловажава, но поне да не се подчертава толкова. Положил съм огромни усилия, стискайки зъби само и само да има хармония, да работят хората в една и съща посока, да не се пораждат конфликти и търкания", изтъкна той.

Царят нарече "дандании", предизвикани от "комплексари", твърденията, че незаконно си е върнал имотите, конфискувани от държавата. Има хора, които не са разбрали за какво съм се върнал в България, какви жертви и усилия съм положил, но аз тук съм се родил, кръвта вода не става, аз мисля, че тук съм си много добре", заяви той и подчерта, че няма намерение да се връща в политиката.

Симеон ІІ смята да напише книга, в която да попълни "за историята някои кутийки, които са останали празни".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ